Det kan koste deg dyrt med sukkerfrie alternativer

Det kan koste deg dyrt med sukkerfrie alternativer

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 06.04.17 | Sist redigert: 10.10.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Mange er av den oppfatning at det «bare er å sette en sprøyte» når man lever med diabetes. Der er en sannhet med store modifikasjoner, spør du meg.

Annonse

Ja. Blodsukkeret kan justeres mot det vi spiser med sprøyter, men det er store forskjeller på hva vi spiser og hvor regulerbart blodsukkeret faktisk er.

Det er viktig for meg at jeg kjenner til innholdet i maten jeg spiser. Det gjør det mye enklere å sette riktig dose insulin. Så holder meg unna raffinert sukker så langt det går. Det gjelder også for andre matvarer som setter fart på blodsukkeret. Det betyr ikke at jeg ikke koser meg med god mat, men at jeg må gjøre noen fornuftige valg underveis. Dette har vist seg å fungere så bra at de positive effektene veier opp langt på vei.

Likevel kan det bli en dyr omvei for å komme rundt vanlig sukker. Under her finner du flere eksempler på hvordan sukkerfrie valg kan komme til å bli langt dyrere.

Sukkertøy

Vanlig smågodt holder jeg meg helt unna. Det sender blodsukkeret til uante og ukontrollerte høyder. Det er det ikke verdt. Sukkerfrie pastiller og tyggegummi har i stedet blitt min løsning.

Søtstoffene påvirker likevel blodsukkeret, men i betydelig mindre grad enn vanlig sukker. Stevia er et søtningsstoff som kommer fra en plante. Det er helt naturlig og påvirker ikke blodsukkeret. Heldigvis er det i dag et bredt utvalg av produkter med stevia. Problemet er bare at sukkerfrie pastiller gjerne er mye dyrere enn vanlig godteri, og kan koste opp mot 15 kroner for en liten eske.  

Annonse

LES OGSÅ: Mine beste tips for å unngå søtsug

Sjokolade

Sukkerfri sjokolade har blitt mer tilgjengelig de siste årene. Nå kan disse kjøpes i det fleste dagligvarer og kiosker med godt utvalg. Prisen er fortsatt skyhøy i forhold til vanlig sjokolade som inneholder sukker. En plate på litt over 100 gram koster gjerne opp mot 40 kroner.

Jeg unner meg sjokolade hver dag, og veksler mellom de sukkerfrie og de med kakaoinnhold på over 90 prosent. De inneholder litt sukker, men det tåler jeg godt. Likevel tror jeg flere ville valgt de sukkerfrie variantene dersom de var billigere og mer tilgjengelig.  

LES OGSÅ: Oppskrift på Bounty-sjokolade med dadler

sjokolade sjokoladeplater godteri

Foto: Pixabay.com.

Halspastiller

I vinter var jeg forkjølet og gikk dermed på apoteket for å kjøpe sukkerfrie halspastiller. Der fikk jeg meg et lite sjokk. En liten boks med halspastillene kostet hele 57 kroner! Disse påvirker ikke blodsukkeret, men har heller ingen annen effekt enn at de lindrer hoste.

Jeg valgte å ikke kjøpe disse pastillene og dro heller i kolonialbutikken og kjøpte en pose Fisherman’s til kroner 10. Jeg synes rett og slett det var for dyrt, selv om de dyre halspastillene er mye bedre for blodsukkeret.

Helsebringende alternativer burde vært rimeligere

Heldigvis finnes det gode erstatninger til sukker. Jeg bruker ulike produkter av både sukrin og stevia. De fungerer godt til baking og som tilsetning i mat. Prisen er ofte, forståelig nok, litt stivere ettersom produksjonen er mindre. Blant annet.

Likevel synes jeg sunne sukkererstatninger burde vært subsidiert i større grad, og prisen på vanlig sukker burde vært satt opp. Spesielt fordi vi vet at mange sliter med overvekt og sukkeravhengighet. Det samme gjelder for meltyper som er mer gunstig for blodsukkerstigningen. Noen eksempler er mandelmel, soyamel, sesam-mel og peanøttmel. Dette er dyre produkter, og noen selges til og med kun i helsekostbutikker.  

LES OGSÅ: Kan du ikke bare sette litt ekstra insulin?

Hva kan gjøres?

For min del er det uaktuelt å velge bort sukkerfrie søtsaker til fordel for sukkerholdig på bakgrunn av prisforskjell. Kroppen min tåler lite sukker og har ingen helsebringende effekter for meg. Jeg er også skeptisk på grunn av sukkeravhengighet som kan følge av for mye sukker over tid.

Personlig mener jeg at alle burde ha kunnskap om at det finnes alternative og sunnere varer, selv om de koster mer. Blir vi flere som etterspør dem, kan vi håpe at prisene senkes på sikt.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: