Tips til en blodsukkervennlig jul

Tips til en blodsukkervennlig jul

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 10.12.20 | Sist redigert: 03.11.22

Julen er høytiden der maten har en sentral plass. Gjerne mat med masse sukker og fett, og det er ikke alltid like enkelt for oss med diabetes. Her er noen triks som hjelper meg til å holde et stabilt blodsukker gjennom julen.

Hverdagen er det beste for mitt blodsukker. Er jeg for lenge ute av rutinene kan det ta flere uker før kroppen blir seg selv igjen. Derfor prøver jeg og ikke skeie totalt ut selv om det er ferie og høytider. Årsaken er nok at jeg stort sett lever veldig strikt og i rutiner i hverdagen. Derfor blir det et «sjokk» for kroppen når jeg er lenge ut av rutiner.

Annonse

LES OGSÅ: Sunt tilbehør til julematen

Beveg deg!

Særlig etter store tunge måltider kan det være vanskelig å regulere blodsukkeret. Det enkleste er å ta mer insulin. Men det kan føre til problemer med å regulere blodsukkeret. Å få opp pulsen er med på å senke blodsukkeret. Det kan være et godt tips når du har spist mye mat.

Gå deg en rask tur, gjør noen enkle øvelser på stuegulvet (tar seg kanskje ikke helt ut i et juleselskap…) eller påta deg å rydde av bordet og vaske opp kopper. Det kan faktisk være anstrengende nok for mange.

LES OGSÅ: Blodsukkeret som motivasjon for å trene

Byttetriks som gjør maten litt sunnere

Mye av maten i jula er feit og sukkerrik. Jeg pleier å bytte ut noe av det mest usunne med andre produkter. For eksempel lager jeg egen rødkål med sukkerfri saft istedenfor å kjøpe det ferdige som inneholder masse sukker. Det hjemmelagde smaker også mye bedre.

Annonse

Jeg bruker mye hvitt kjøtt, som kalkun, istedenfor ribbe og pinnekjøtt. Kålrabistappe har jeg byttet ut med søtpotetmos, men her er det ikke stor forskjell i karbohydratinnhold. Jeg bruker også lettfløte og lettmargarin i matlagingen. Jeg synes smaksforskjellen er liten. I all mat som skal ha sukker bruker jeg sukrin eller stevia.

LES OGSÅ: Hvordan takle diabetes i jula

Sukkerfri bakst og nøtter

Det er mye søtt og godt i jula. Heldigvis finnes det utallige oppskrifter på nett som er sunnere enn originalen. Nå får man ferdig marsipan med sukrin, bakemikser uten sukker og mange andre gode alternativer. Jeg er glad i kransekake og det er enkelt å lage uten sukker. Det samme gjelder kaker, der jeg bruker ferdigmikser fra helsekost som base.

blodsukkervennlig jul
Illustrasjonsfoto: Getty Images

Tilsett krydderet du liker. Jeg lover at du ikke smaker forskjell fra kake med sukker. Matblogger Linda Stuhaug har mange gode oppskrifter på sukkerfri julebakst og jeg anbefaler å sjekke ut nettsiden hennes for inspirasjon. Nøtter er en vinner i jula og er både trygt å spise for blodsukkeret og inneholder sunt fett.

LES OGSÅ: Gjest med diabetes? Her er noen råd til vertskapet!

Ta med deg en rett når du skal i selskap

Juleselskap er en viktig del av julen for de fleste. Man inviterer og/eller blir invitert. Blir jeg invitert på juleselskap tilbyr jeg alltid å ha med meg noe. Det kan være noe til middagen eller dessert. Det er både hyggelig og jeg vet at det er noe jeg kan spise som jeg vet hva inneholder.

Er jeg usikker på hva som blir servert pleier jeg å spørre om det på forhånd. Og det er alltid noe jeg kan spise som ikke surrer til blodsukkeret mitt for mye.

Jeg smaker på alt jeg har lyst på, men er forsiktig med mat jeg vet har ingredienser som påvirker blodsukkeret mer enn jeg ønsker. For meg blir det en for høy pris å betale og jeg koser meg stort sett med den maten jeg kan spise og som gir et mer stabilt blodsukker.

PRØV GJERNE: Saftig julekake

Hvordan spiser du i julen? Tar du hensyn til din diabetes?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: