Får du besøk av en med diabetes i jula?

Får du besøk av en med diabetes i jula?

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 29.11.18 | Sist redigert: 25.06.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Å få en med diabetes på besøk i jula er stort sett akkurat det samme som å få hvilken som helst annen gjest på besøk. Likevel kan det være greit å ta et par forholdsregler.

Annonse

I jula koser vi oss med masse god mat. Noe lager vi selv og noe spiser vi hos andre. Jeg liker å vite hva jeg spiser. Det er uansett det viktigste i forhold til riktig dosering av insulin. Lager jeg maten selv er ikke dette noe problem. Det er litt mer utfordrende når jeg spiser borte.

Får du besøk av en med diabetes i jula? Da har jeg noen tips basert på mine erfaringer som gjest.

LES OGSÅ: Middagsgjest med allergi?

Spør!

Det første du bør gjøre når du får en med diabetes på besøk, er å høre om han/hun trenger tilrettelegging når det gjelder mat. Dette gjelder nesten uansett hvem man inviterer, fordi det er så mange som har allergier og intoleranser! Jeg tror alle setter pris på å bli spurt om det er hensyn man bør ta, når man inviterer til et godt måltid.

LES OGSÅ: Sunt tilbehør til julematen

Annonse

Vær diskret

Ikke la gjesten føle som om det har vært masse bryderi og ekstraarbeid på grunn av han/hennes tilrettelegging. Det er ikke alle som er like komfortabel med at maten må spesialtilpasses og det er ingen grunn til å påpeke dette spesielt. For mange kan det være «ille nok» at maten må tilpasses behovene.

LES OGSÅ: Diabetesdiskresjon på julebordet

Be gjesten ta med seg en rett han/hun selv er trygg på

Det er ingenting galt i å spørre om gjesten kan ta med seg en rett når han/hun kommer på besøk. De fleste er glad for å kunne bidra med en rett dersom det er mange gjester og mye mat som skal serveres. Selv har jeg alltid med meg et eller annet jeg kan spise når jeg reiser bort. Men jeg spiser selvsagt av all maten som blir servert.

LES OGSÅ: Slik unngår du stress og dårlige valg i jula

Overrask!

Prøv å lage en rett du tror at han/hun med diabetes vil like. Et tips er en sukkerfri dessert. Det finnes mange oppskrifter på nettet eller eksperimenter med en sukkerfri kakemiks. De finner du i helsekostbutikker og i noen dagligvarer. I jula lager jeg ofte sukkerfri kokosmakroner og mandelstenger.

PRØV GJERNE: 5 diabetesvennlige kakeoppskrifter til jul

Vit hva maten du serverer inneholder!

Dette er det viktigste tipset fra meg. Vi med diabetes doserer insulin ut fra hva maten vi spiser inneholder. Vet vi ikke det, er det vanskeligere å sette riktig dose insulin. Derfor er det viktig å vite sånn cirka hva maten du serverer inneholder. Dette gjelder spesielt karbohydrater. Husk at karbohydrater kommer i mange former, i alle slags mel, honning, ferdigprodukter, tørket frukt, vin og øl.

LES OGSÅ: Hva inneholder maten? Når en peanøtt ikke bare er en peanøtt!

PRØV ALLE TILBORDS GRATIS HER! 

 

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: