Sunt tilbehør til julematen

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.

Det er jul og vi nyter deilig julemat. Det er lov og kose seg, men det er og lov å tenke sunt!

Jeg har funnet noen oppskrifter som jeg liker å lage til den tradisjonelle julematen. Med noen enkle grep kan du spare inn på karbohydrater, uten at de går på bekostning av smaken.

Mye av maten du kjøper ferdig, inneholder alt for mye tilsatt sukker. Derfor foretrekker jeg å lage den selv.

Da kan jeg tilsette det jeg vil og har full kontroll på næringsinnholdet. Og det uten at det går på bekostning av smaken! Heller tvert i mot.

LES OGSÅ: Næringsinnhold versus matglade

Her er mine tre beste oppskrifter på godt tilbehør til julematen:

Sukkerfri rødkål

Rødkål er en utrolig anvendelig og supersunn grønnsak og bør brukes langt oftere enn bare til jul og nyttår. Rødkål brukes både til varm og kald mat.

Den er et ”must” til ribbe og de siste årene har den også blitt mye brukt til pinnekjøtt. Den smaker nydelig til skinkestek og annen deilig mat vi spiser i denne høytiden.

LES OGSÅ: Tips til et sunt og fornuftig kosthold

Du trenger:

800 gram rødkål (halv stor eller hel liten)

1 rødt eple
1 liten rødløk
1 dl eplecidereddik

2 ss sukrin
1 dl ublandet rød saft (jeg brukte Lerums husholdningssaft)
litt salt og pepper

1 ½ dl vann

Foto: Pixabay

Slik gjør du:

Finsnitt rødkål, prøv å kutte i lange tynne remser. Det ser mest delikat ut! Finhakk rødløk og eple.

Putt alle ingrediensene i en kasserolle og kok opp. Sett ned varmen og la den småkoke på lav varme i ca 1 time.

Jeg liker litt tyggemotstand på kålen, men kok den gjerne lengre dersom du vil ha kålen mykere.

Smak på den underveis, også i forhold til om du vil ha mer salt og pepper. Jeg bruker minimalt av det, kun litt for å fremheve smaken i ingrediensene.

 

PRØV OGSÅ: Grønnkålsalat

Mos av søtpotet og gresskar

Tradisjonelt er det kålrabistappe som brukes til mye av julematen. Jeg synes det er mye bedre med mos av søtpotet og gresskar!

Den har enda mer sødme og gir en god kontrast til for eksempel det salte pinnekjøttet.

LES OGSÅ: Fem gode grunner til å spise mer gresskar

Du trenger:

500 g gresskar

500 g søtpotet

½ dl fløte

2 ss meierismør

litt salt og pepper

Slik gjør du:

Kutt søtpotet og gresskar i terninger og damp på middels varme i ca 20 minutter. Hell av vannet og mos med en grønnsaksmoser til ønsket konsistens.

Spe på med fløte og smør. Blir den litt bløt kan du la den koke på svak varme for å få den fastere.

Sukkerfritt tyttebærsyltetøy med ingefær

Tyttebær er et must til julematen, særlig til lutefisk, ribbe og skinkestek. Tyttebær finner du i frysedisken hos de litt større matvarebutikkene.

Selv har jeg tyttebær i hagen og bruker disse til syltetøyet! De er litt sure og trenger ekstra sødme. Smak deg frem til det som passer for deg!

Ingefær gir en mer ”julesmak”, men dropp den hvis du ikke er glad i den smaken.

Foto: Pixabay

PRØV OGSÅ: Hjemmelaget blåbærsyltetøy med ingefær

Du trenger:

300 gram tyttebær

1 ss finhakket ingefær

3 ss sukrin gold (smak deg frem)

Tyttebærene må være tinte. Miks alt sammen og bruk en stavmikser til å blande ingrediensene. Smak til med eventuelt mer sukrin.

LES OGSÅ: Unn deg noe godt i jula!

Håper du også får smaken på dette sunnere tilbehøret!

Del: