Sunt tilbehør til julematen

Sunt tilbehør til julematen

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 14.12.17 | Sist redigert: 12.12.22

Vi nyter deilig julemat fra jul til nyttår. Det er lov til å kose seg, men det er også lov å tenke sunt! Jeg har funnet noen oppskrifter som jeg liker å lage til den tradisjonelle julematen.

Mye av maten du kjøper ferdig, inneholder alt for mye tilsatt sukker. Derfor foretrekker jeg å lage den selv. Med noen enkle grep kan du spare inn på karbohydrater, uten at det går på bekostning av smaken.

Annonse

Da kan jeg tilsette det jeg vil og har full kontroll på næringsinnholdet. Og det uten at det går på bekostning av smaken! Heller tvert i mot.

LES OGSÅ: Næringsinnhold versus matglade

Her er mine tre beste oppskrifter på godt tilbehør til julematen:

Sukkerfri rødkål

Rødkål er en utrolig anvendelig og supersunn grønnsak og bør brukes langt oftere enn bare til jul og nyttår. Rødkål brukes både til varm og kald mat.

Den er et ”must” til ribbe, og de siste årene har den også blitt mye brukt til pinnekjøtt. Den smaker nydelig til skinkestek og annen deilig mat vi spiser i denne høytiden.

Annonse

LES OGSÅ: Tips til et sunt og fornuftig kosthold

Du trenger:

800 gram rødkål (halv stor eller hel liten)
1 rødt eple
1 liten rødløk
1 dl eplecidereddik
2 ss sukrin
1 dl ublandet rød saft (jeg brukte Lerums husholdningssaft)
litt salt og pepper
1 ½ dl vann

finkuttet rødkål som tilbehør til julematen
Foto: Pixabay

Slik gjør du:

1. Finsnitt rødkål, prøv å kutte i lange tynne remser. Det ser mest delikat ut. Finhakk også rødløk og eple.

2. Putt alle ingrediensene i en kasserolle og kok opp. Sett ned varmen og la den småkoke på lav varme i ca 1 time. Jeg liker litt tyggemotstand på kålen, men kok den gjerne lengre dersom du vil ha kålen mykere.

3. Smak på den underveis, også i forhold til om du vil ha mer salt og pepper. Jeg bruker minimalt av det, kun litt for å fremheve smaken i ingrediensene.

PRØV OGSÅ: Grønnkålsalat

Mos av søtpotet og gresskar

Tradisjonelt er det kålrabistappe som brukes til mye av julematen. Men selv synes jeg det er mye bedre med mos av søtpotet og gresskar! Den har enda mer sødme og er en god kontrast til for eksempel det salte pinnekjøttet.

LES OGSÅ: Fem gode grunner til å spise mer gresskar

Du trenger:

500 g gresskar
500 g søtpotet
½ dl fløte
2 ss meierismør
litt salt og pepper

Slik gjør du:

1. Kutt søtpotet og gresskar i terninger og damp på middels varme i ca 20 minutter. Hell av vannet og mos med en grønnsaksmoser til ønsket konsistens.

2. Spe på med fløte og smør. Blir den litt bløt kan du la den koke på svak varme for å få den fastere.

Sukkerfritt tyttebærsyltetøy med ingefær

Tyttebær er et must til julematen, særlig til lutefisk, ribbe og skinkestek. Tyttebær finner du i frysedisken hos de litt større matvarebutikkene. Selv har jeg tyttebær i hagen og bruker disse til å lage syltetøyet. De er litt sure og trenger ekstra sødme. Smak deg frem til det som passer for deg!

Ingefær gir en mer ”julesmak”, men dropp den hvis du ikke er glad i den smaken.

Koker tyttebær for å lage tyttebærsyltetøy - tradisjonelt tilbehør til julematen
Foto: Pixabay

PRØV OGSÅ: Hjemmelaget blåbærsyltetøy med ingefær

Du trenger:

300 gram tyttebær
1 ss finhakket ingefær
3 ss sukrin gold (smak deg frem)

Slik gjør du: Tyttebærene må være tinte. Miks alt sammen og bruk en stavmikser til å blande ingrediensene. Smak til med eventuelt mer sukrin.

Håper du også får smaken på dette sunnere tilbehøret!

LES OGSÅ: Unn deg noe godt i jula!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
5/5 1 tilbakemelding
Del: