Diabetesdiskresjon på julebordet

Diabetesdiskresjon på julebordet

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 02.12.12 | Sist redigert: 25.11.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Selv om mange gjerne løsner litt på snippen under det årlige julebordet, kan slike sammenkomster by på ekstra utfordringer for de med diabetes.

Annonse

Liker du best å sjekke blodsukkeret og sette insulin uten at det blir for mye oppmerksomhet rundt deg?

Bortimot 39 000 av 45 000 insulinbrukere i Norge bruker sprøyter. Noen syns det er helt naturlig å sette sprøyter uansett hvor de er. Andre kan føle at de får uønsket oppmerksomhet om de må ta frem insulinsprøyten sin i andres nærvær.

Mange benytter toalettet som løsning. Og det er jo egentlig greit om det holder seg rent og pent utover kvelden og andre festdeltakere i kø ikke blir utålmodige.

For mange er det ikke åpenheten om diabetesen som er det største problemet, men at man heller kvier seg for å sette sprøyter og å være til bry. Det kan være lurt å gi kollegaene en beskjed om at du har diabetes dersom du er komfortabel med det. Da er det lettere for andre å ta hensyn.

LES OGSÅ: Kunsten å kose seg på julebord til tross for diabetes

Annonse

Insulinpumpe til festantrekket, eller penn i lomma?

Noen av dem som bruker pumpe vil ha en utfordring med å finne en egnet plass for å bære pumpen sammen med festantrekket.

Mange menn velger å putte insulinpumpen i dresslomma for å ha den lett tilgjengelig. Men det er jo ikke like lett å gjemme utstyret i julekjolen.

Uansett hva du har på deg vil både pumpen og slangen kunne komme til å synes.

LES OGSÅ: – Har vi ikke rett til å få vite karbohydratinnholdet i maten vi spiser ute?

Fjernkontroll er en god løsning

Undersøkelser viser at over 50 prosent av de som slutter med insulinpumpebehandling gjør det fordi pumpen er så synlig. Bortimot 80 prosent av alle insulinpumpebrukere mener mindre synlighet og økt diskresjon i forbindelse med pumpeterapien vil være den viktigste forbedringen av insulinpumper.

Manges skrekk i selskapssammenheng er at alarmen går midt under middagen, eller aller verst mens sjefen holder sin årlige tale.

Da kan det være aktuelt å koble av pumpen og sette insulinet med penn for kvelden. En annen god løsning, som gir full diskresjon på festen, er å bruke et insulinpumpesystem med fjernkontroll som tilbehør til festantrekket.

Med et bæresystem kan du skjule pumpen under klærne, mens fjernkontrollen gir deg tilgang til den. Fjernkontrollen gir deg det mange skulle ønske seg på julefesten, nemlig full kontroll.

LES OGSÅ: Hensynet til omgivelsene

Kilder: Lommelegen/ Diabetesklinikken Trondheim ved Harriet Selle

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: