Diabetesavfall: Er sykdommen min et miljøsvin?

Diabetesavfall: Er sykdommen min et miljøsvin?

Linda Terwindt
Født i 1983 og har to barn. Linda har hatt diabetes type 1 siden 1991. Hun har to utdannelser innen helsevesenet; hjelpepleier og apotektekniker. Linda synes det er viktig å bidra til å spre riktig informasjon om diabetes
Publisert første gang: 18.12.20 | Sist redigert: 25.07.22

Som en bortskjemt person med diabetes med både insulinpumpe og kontinuerlig glukosemåler har jeg innsett en ting i årenes løp; Jeg bidrar ikke akkurat til mindre søppel. Diabetesen skaper mye diabetesavfall.

Jeg sitter da med et spørsmål: Det må da gå an å lage utstyret med mindre innpakning eller med deler som kan gjenbrukes? Jeg vet det er større krefter i EU som kjemper for nettopp dette opp mot produsentene. Men hva må egentlig til?

Annonse

På verdensbasis er det rundt 4 millioner personer med diabetes, 10% av disse har type 1.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at vi nordmenn produserer 427 kg husholdningsavfall per innbygger. Vi kan nok trygt anta at en person med diabetes – uansett type – bidrar til mer enn en gjennomsnittlig person til søppelfyllingen, selv om det ikke er noen åpenbare kilder for dette.

Hvem trenger vel at det negative stresset med en kronisk sykdom, i tillegg er med på å forsøple planeten vår? Det er bare en tanke…

LES OGSÅ: Jeg må kaste mine negative tanker som sur mat

Selvsagt ikke alt som kan gjenbrukes

Det er selvfølgelig mye av utstyret som IKKE kan gjenbrukes: slanger fra insulinpumper, kanyler/sprøyter, tomme hetteglass etter insulin. Den ene lansetten du skifter hvert skuddår, pumpenåler eller infusjonssett – og strimler. Dette er avfall som skal håndteres etter hvilke rutiner de har på din kommunes returpunkt. Er du usikker, ta kontakt med de som håndterer søppel i din kommune.

Annonse

Merk: Slikt utstyr skal IKKE leveres på apotek. Her skal det kun leveres medisiner til destruksjon.

LES OGSÅ: Hvor ofte bytter du nål?

Emballasje og annet diabetesavfall
Foto: Privat

Mye emballasje skaper mye diabetesavfall

Men hva med innpakningen? Kan vi gjøre noe med denne? Emballasjen til medisiner og utstyr må det jo kunne gjøres noe med. Som apotekansatt er jeg dessverre klar over at det europeiske forfalskningsdirektivet for legemidler krever at alle bokser og pakker skal pakkes i en forsvarlig beholder som gjør det vanskelig for uvedkommende å åpne pakkene. Dette har dessverre gjort at det har blitt laget mer emballasje på spesielt tablettbokser og flasker. Det ryktes at det jobbes med en bedre løsning for dette.

Kom gjerne med forslag. Send gjerne en liten påminnelse til produsentene.

Men i mellomtiden kan vi jo bruke fantasien. Søk på Google etter «diabetes upscycle» for ideer om hva du kan bruke dine tomme hetteglass, eller tomme strimmelbokser til.

LES OGSÅ: Typiske spørsmål jeg får om diabetes

Kilde:
Statistisk sentralbyrå, Avfall fra hushalda
beyondtype1.org

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: