Hvor ofte bytter du nål?

Hvor ofte bytter du nål?

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 12.12.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

For oss som tar sprøyter og måler blodsukkeret flere ganger daglig, blir det mange stikk i løpet av en dag. Men hvor ofte skal sprøytespissen eller lansetten til blodsukkerapparatet byttes?

Annonse

Jeg tror alle som har vært på opplæring hos diabetessykepleier har fått samme beskjed: «Nåler til sprøyter og lansett til måling av blodsukker, skal byttes hver gang du stikker deg.» Men gjør vi det? Årsaken til at jeg tar opp temaet er at spørsmålet kom opp i en lukket gruppe på Facebook for personer med diabetes.

Jeg er medlem av flere slike grupper og vil ikke si hvilken temaet ble diskuterte i. Men jeg ble ganske sjokkert da jeg så hvor mange som faktisk bytter nåler så sjeldent som en gang i måneden, eller kun hver gang de startet med en ny sprøyte! Er det forsvarlig?

Hva kan skje?

Dersom du slurver med bytting av nåler, blir den mindre spiss og gir mer skade på huden. Det er og økt fare for tilstopping av nålen. Det anbefales også å utløse 1 til 2 enheter insulin før hver injeksjon, for å fjerne eventuelle luftbobler og forsikre deg om at penn og kanyle fungerer som den skal. Derfor er det veldig viktig å bytte spiss/nål hver gang du skal sette insulin eller måle blodsukkeret. Feilmålinger og for lite insulin kan være konsekvensen.

I gruppa jeg refererer jeg til var det flere som skiftet nåler en gang i måneden og enda sjeldnere. Jeg fikk et inntrykk at av det var ganske normalt å skifte sjeldent. Er det fordi de har lite kunnskap eller fordi det «har gått fint så langt» og ikke skifte ved hver injeksjon eller måling?

LES OGSÅ: Diabetes og nåleskrekk? Her er noen gode tips!

Annonse

Prøver å bytte hver gang

Jeg skal innrømme at jeg ikke alltid har vært like flink til å bytte nål. Men etter årevis med stikking og noe arrvev, ser jeg nå viktigheten av å passe på å skifte hver gang. Særlig sprøytespisser er jeg nøye på. Jeg tar insulin normalt seks ganger daglig. I tillegg kalibrere jeg CGM ´en min to ganger daglig. Sliter jeg med høye eller lave blodsukker, eller ustabilt blodsukker, stikker jeg meg enda flere ganger.

Jeg vil anslå at jeg i gjennomsnitt stikker meg selv ti ganger per dag. Det blir mye forbruksmateriell, men det er viktigere å ta hensyn til en godt regulert diabetes enn miljøet akkurat i dette tilfellet. Men husk å kaste plast i plastgjenvinning!

LES OGSÅ: Fremtiden med diabetes

Hvorfor må insulin injiseres hos de med type 1?

Dette er et spørsmål mange kanskje aldri har stilt seg? For meg har det alltid vært en selvfølge at jeg skal ta sprøyter. Jeg har aldri spurt om det var andre måter å få i meg insulin på. Jeg vet jo at de med type 2 kan ta tabletter. Men hvorfor kan ikke vi med type 1 ta det? Årsaken er at insulin må injiseres fordi det ødelegges i tarmkanalen. Siden vi med diabetes type 1 ikke har insulinproduksjon, må vi ta det med sprøyte i underhuden.

De som har diabetes type 2 har insulinproduksjon og kan derfor ta tabletter. Drømmen for meg er at vi med type 1 kunne tatt tabletter istedenfor sprøyter. Men DET kommer nok ikke til å skje.

LES OGSÅ: Vanskelig å beregne riktig insulindose

Hvor ofte skifter du nål til sprøyte og blodsukkerapparat, og hva er dine erfaringer?

Kilder: www.diabetes.no

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
1/5 1 tilbakemelding
Del: