Har du sprøyteskrekk? Her er 5 gode tips

Har du sprøyteskrekk? Her er 5 gode tips

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 11.02.15 | Sist redigert: 30.01.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Gjør synet av nåler at du føler deg engstelig, kvalm eller at du besvimer? Du er ikke alene om det. Faktisk er hver tiende person svært redd for nåler.

Annonse

Sprøyteskrekk er en fobi som dessverre kan føre til stress, som igjen går utover din egen helse. Stress fører nemlig til at glukosenivået i blodet stiger drastisk, og frykten i seg selv kan føre til at du unngår behandling eller regelmessige blodprøver. Å unngå medisiner er dessverre ikke et alternativ. Det beste er å gjøre det du kan for å bli komfortabel med nålene, ihvertfall såpass at du klarer å sette dem.

Her har vi samlet 5 gode tips til hvordan du kan håndtere nåleskrekken.

1. Kunnskap gjør deg tryggere

Sørg for at du møter frykten når helsepersonell er tilstede, og vær åpen med dem om frykten din. Pass på at du har full oversikt over hvordan du skal bruke, behandle og kaste nåler og lansetter. Be helsepersonell vise deg alt du trenger å vite for å sette insulin. Kanskje de kan vise deg den beste måten å prikke fingeren ved bruk av penn eller pumpe? Husk at det finnes ingen dumme spørsmål!

LES OGSÅ: Hvor ofte bytter du nål?

2. Informer om sprøyteskrekken

Når du skal ta blodprøver kan det være lurt å informere helsepersonell om at du har nåleskrekk. Informer også om noen har hatt problemer med å finne blodårene dine tidligere. Da vil de i det minste ha mulighet til å ta hensyn til dette og handle så fort som mulig.

Annonse

LES OGSÅ: Pumpe eller penn?

3. Bytte til insulinpumpe?

Kanskje hjelper det å vite at nålene som brukes til injeksjon er svært tynne, og spesielt utviklet for å komme lett gjennom huden. Men opplever du stort ubehag hver gang du skal stikke deg så kan kanskje insulinpumpe være noe for deg? En stor fordel ved å bruke pumpe er at du kun trenger å skifte injeksjonsstedet én gang hver 2-3 dag.

4. Små triks som gjør stikket smertefritt

Ofte er frykten langt større enn smerten er. Men hvis du vil unngå å kjenne stikket kan du bedøve stikkområdet med is, og så klype hardt i fettet der du skal sette nålen.

Lansettene som du bruker til å stikke i fingeren er veldig tynne, men sørg for å stikke på siden av fingeren der det er færrest nerver. Forsøk å stikke de fingrene som er minst avhengig av god følelse, og varier gjerne, siden for mange stikk kan skade nervene i fingeren.

LES OGSÅ: Når frykten tar overhånd

5. Når barnet ditt har sprøyteskrekk

Hvis du har et barn med diabetes som løper avgårde hver gang du tar frem nålene, så har vi noen gode tips til deg. Fortell dem at det er OK å være redd og at dere skal komme gjennom dette sammen. Din selvtillit vil gjøre dem tryggere. Du kan også finne måter å distrahere dem på. Syng en sang, ha dem på fanget eller hold hender – prøv deg på det du tror vil fungere. Hvis de er gamle nok kan du lære dem å sette insulin selv. Det vil gi dem mer kontroll over frykten.

Hva er dine beste tips for å overkomme nålskrekk?

Kilder:
www.bt.no
www.accu-chekdiabeteslink.com
www.dittapotek.no

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 (0 Reviews)
Del: