Pumpe eller penn?

Pumpe eller penn?

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 03.10.13 13:45

Når det kommer til utstyr for tilføring av insulin har jeg vært borti de fleste. Så hva burde man velge – pumpe eller penn? Jeg har samlet sammen noen fordeler og ulemper som kanskje kan gjøre det enklere å velge.

Gratis mySugr

Når du blir diagnostisert med diabetes har du flere alternativer for hvilke behandlingsutstyr du vil bruke. Da jeg ble diagnostisert med diabetes som niåring forsøkte vi først med insulinpenn. Sprøyteskrekken min gjorde derimot dette til en utfordring, så i lengden var ikke dette en god løsning for meg. Pumpe var ennå ikke et alternativ, men jeg kan ikke helt huske grunnen til dette. Så jeg fortsatte med sprøytene. For å gjøre det litt enklere prøvde jeg et slags «verktøy» som man kunne plassere insulinpennen i for deretter å trykke på en knapp så den ble «skutt» inn av seg selv.

Dette syntes jeg derimot var enda mer skremmende. Både «smellet» som fulgte og det faktum at jeg ikke hadde kontroll over når stikket kom, føltes svært ubehagelig. Til slutt så vi oss derfor nødt til å forsøke noe annet. Jeg var alt annet en villig til å stikke meg. For en som har diabetes får det jo langt mer alvorlige konsekvenser enn en vrang niåring, hvis man ikke tar insulin.

Det neste ble at jeg prøvde å bruke insuflon. Nålen må settes på skrå, så jeg opplevde flere ganger at den tettet seg. Jeg synes også det var ubehagelig, så dette ble kun forsøkt et par ganger. Etter mye prøving og feiling, ble det endelig bestemt at jeg skulle få insulinpumpe. Jeg mener det var foreldrene mine som foreslo dette, men legen var skeptisk. Denne skepsisen forsvant derimot fort, da vi alle så hvilken forandring pumpa gjorde for meg.

Vi er alle forskjellige, og det finnes nok fordeler og ulemper med både pumpe og penn. Under vil jeg prøve å si litt om hva jeg mener er positivt og negativt med disse to.

LES OGSÅ: – Jeg er livredd for å oppleve hyperglykemi igjen

Accu-Chek Guide

Fordeler med insulinpumpe:

 • I og med at den er koblet til kroppen din, har du den alltid med deg
 • Det krever ikke mer enn et par trykk å sette insulin
 • Du har oversikt over hvor mye insulin du har satt, og til hvilket tidspunkt
 • Du slipper stikk flere ganger om dagen, men pumpen må jo selvfølgelig skiftes ved behov
 • Mer diskre enn penn
 • Mulighet for pumpe med kontinuerlig glukosemåling
 • Du styrer selv basaldosene, og det er også mulig å stoppe tilførelsen av insulin uten at man trenger å koble fra pumpen

Ulemper ved insulinpumpe:

 • Den er festet til deg til enhver tid, og kan helt klart være i veien i visse situasjoner
 • Du har dette «plasteret» på magen eller eventuelt andre steder, som vil synes da du er for eksempel er på stranden
 • Nålen eller slangen kan være tett, uten at det blir oppfattet av pumpen
 • Kan gå i stykker

LES OGSÅ: Fordeler og ulemper med insulinpumpe og CGM hos barn og unge pasienter med diabetes type 1

Fordeler med penn:

 • Krever mindre utstyr enn insulinpumpe
 • Kan ikke gå i stykker (om så, har man mest sannsynlig flere på lager)
 • Kan ikke fysisk se på deg at du har diabetes
 • Mindre sjanse for syreforgifting, da det kun er bruk av nål, og ikke noe som kan tette seg

Ulemper med penn:

 • Mange stikk i løpet av en dag
 • Vanskeligere å «skjule» at man setter insulin (ikke at dette er noe å skamme seg over, men noen synes kanskje det er ubehagelig å skulle stikke seg blant mange andre.)

LES OGSÅ: Kjenner du igjen tegnene på syreforgiftning? Her er alt du bør vite

Det skal sies at selv om en insulinpumpe er mer synlig enn en penn, har jeg etter disse årene mistet all sjenanse for at pumpa plutselig skal være synlig eller å gå med den festet på bikinitrusa. Jeg er heller ikke plaget av dette plasteret, som sitter enten på magen eller på baken. Før følte jeg derimot at «alle» stirret og opplevde det som ubehagelig å være på stranda, på badeland osv. Jeg har også lært meg flere triks for å skjule pumpa. Blant annet har jeg en slags strømpe som jeg kan feste på låret om jeg skal bruke kjoler eller skjørt, men som jente har jeg også den fordelen at jeg kan feste den på overkroppen. Selv om jeg får noen undrene blikk da jeg skal gjøre det enkelt for meg selv, og bare knepper opp en knapp i blusa for å fiske frem pumpa.

Hva velger du, pumpe eller penn?

0/5 (0 Reviews)
Del: