Typiske spørsmål jeg får om diabetes

Typiske spørsmål jeg får om diabetes

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 12.11.20 | Sist redigert: 15.12.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er en del spørsmål som går igjen når man har diabetes type 1. Jeg studerer matematikk, og vil understreke at det ikke finnes noen dumme spørsmål. Samtidig kunne mange av disse spørsmålene vært unngått hvis befolkningen hadde vært mer opplyst om diagnosen.

Annonse

Det gjelder ikke bare diabetes type 1, men også andre sykdommer som blir mer og mer vanlige i samfunnet vårt. Under gjengir jeg en del av de spørsmålene jeg typisk får i hverdagen. Svarene i dette innlegget er simplifisert, det er ofte mer som kunne underbygget svaret jeg gir.

Svaret er “JA!”

Kan du bade i badebasseng/sjøen?

– Hvordan man må ta hensyn kommer an på behandlingshjelpemidlene man bruker.

Kan du gå på langtur?

– Kort sagt ja, men det krever planlegging å ha med nok mat.

Annonse

Kan du ta lappen?

– Igjen ja, men jeg må fornye den oftere enn andre. I tillegg må jeg ta ekstra hensyn før jeg setter meg bak rattet, som sjekk av blodsukkeret, og nødproviant i bilen.

Kan du spise kake?

– Selv unngår jeg det på grunn av innvirkningen det har på blodsukkeret. Det er på den andre side ikke noe i veien for at personer med diabetes spiser kake.

Kan du drikke brus?

– Ja, men unngår sukkerholdig brus fordi det ikke er verd blodsukkerstigningen det medfører for min egen del.

Har du noen gang hatt føling?

– Ja, opptil flere ganger i uken. De aller fleste er milde følinger, som ikke fører til særlige ulemper i hverdagen.

LES OGSÅ: Diabetes på 1. plass

Svaret er: “Det kommer an på”

Gjør det vondt å måle blodsukkeret?

– Hovedsakelig ikke, men noen ganger treffer man feil, eller stikker for dypt.

Gjør det vondt å sette insulin?

– Hovedsakelig ikke, men treffer man blodårer/nerver, og/eller muskulatur kan det gjøre ganske vondt i noen sekunder.

Kan du leve et normalt liv?

– Stort sett. Men jeg må ta hensyn til blodsukkeret. Det er ikke alltid jeg kan gjøre som alle andre. I tillegg er det noen yrkesgrupper (som f.eks sjåfører som har ansvar for andre personer, kranfører, pilot, osv.), man ikke får lov til å utdanne seg til når man har diabetes type 1.

Kommer det en kur for diabetes type 1, og 2?

– Forhåpentligvis kommer det en kur, men det ser ikke ut som det kommer med det første. På den andre siden er jeg overbevist om at livet til pasienter med både type 1 og 2 kommer til å bli lettere de kommende årene.

LES OGSÅ: Fått diabetes? Disse ordene må du kunne!

Svaret er “nei”

Ble du født med diabetes?

– Nei, jeg fikk diagnosen når jeg var 18 år gammel.

Spiste du for mye sukker?

– Diabetes type 1 har ingenting å gjøre med diett. Det er en kompleks diagnose hvor immunforsvaret av uante årsaker angriper de insulinproduserende betacellene. Jeg fikk selv beskjed om at det var arv og miljøfaktorer som gjorde at jeg fikk diagnosen. Selv har jeg ingen i familien med diabetes type 1, så det er nesten som å vinne i lotto feil vei. Ca. 28000 er estimert å ha diabetes type 1 i Norge. Dette utgjør totalt ca. 0.0052% av befolkningen.

Er det sant at personer med diabetes ikke kan trene?

– Absolutt ikke! En av de viktigste verktøyene jeg har for å holde blodsukkeret under kontroll er trening. Det skal nevnes at “reaksjonen” på trening i stor grad er individuell.

Del gjerne typiske spørsmål du får i hverdagen i kommentarfeltet 🙂

LES OGSÅ: Dette bør alle kunne om diabetes

Kilder:

Folkehelseinstituttet

www.ssb.no

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: