Jeg må kaste mine negative tanker som sur mat

Jeg må kaste mine negative tanker som sur mat

Kjell Arild Ueland
Født i 1969, pappa til 3 og har hatt diabetes type 1 siden 1981. Merker nå slitasjen som diabetesen har gitt meg, men er opptatt av trening og prøver å ha et positivt og humoristisk syn på livet.
Publisert første gang: 12.12.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Diabetes er en ryggsekk med bekymringer jeg har båret på siden barndommen. Jeg kan ikke kvitte meg med ryggsekken, men hvordan jeg håndterer de negative tankene bestemmer jeg selv. Og fra nå av går de rett i søppelbøtta.

Annonse

Den dagen jeg fikk diabetes, tidlig på 80-tallet, endret livet mitt seg. Jeg ble påført en ryggsekk med bekymringer – en bør jeg må leve med. Jeg ble fortalt av legen at fremtiden med stor sannsynlighet ville bli problemfylt. Det var ikke måte på hvor mange andre problemer diabetesen ville påføre meg. Som ung gutt ble dette noe som la seg på minne og har fulgt meg siden.

Nå har ingenting av det som legen fortalte meg skjedd. Men jeg er, eller har blitt en fyr som bruker mye tid på å bekymre seg for hva som kan skje. Jeg får også mye dårlig samvittighet når jeg ikke klarer å kontrollere diabetesen.

Nå trenger man ikke ha diabetes for bekymre seg for fremtiden og det som ligger foran oss. Dette er nok noe som ligger i genene til de fleste av oss. Men hvorfor holder vi på slik? Hvorfor bekymrer vi oss for hva som skjer i fremtiden? Hvorfor lar vi det ukjente bli mørkt og dystert og fylt med dommedagstanker?

LES OGSÅ: Mentaltrening ble redningen for Marte

Finn noe positivt å fokusere på

Jeg beundrer mennesker som klarer å forholde seg til øyeblikket! Leve i nuet. Mennesker som klarer å være til stede i øyeblikket hundre prosent. Det å være til stede i øyeblikket og kun forholde seg til her og nå, er noe jeg har begynt å bli veldig opptatt av. Ja, faktisk har jeg begynt å trene på dette.

Annonse

Jeg har bevisst begynt å jage bort negative fremtidstanker. Og tro meg, det kommer mye negativt inn i hodet mitt i løpet av en dag. Jeg klarer ikke å jage vekk alle, men hver dag blir jeg litt flinkere til å si til meg selv at «dette skal du ikke forholde deg til». Jeg må tenke på noe annet. Finne noe positivt å fokusere på.

LES OGSÅ: Kunsten å være takknemlig

Negative tanker: Kjell Arild sitter tankefull i mørket

Foto: Stine Helén Tunstrøm.

Kast sure tanker som du kaster sur mat

Her er et lite tips: Tenk deg at du er på en restaurant og har bestilt deg mat. Servitøren kommer med noe som lukter surt. Du tar vel ikke imot den tallerkenen? Du ber servitøren om å ta den tilbake og komme med en tallerken med mat som faktisk lukter bra. Sånn er det med tanken og, send tilbake de sure tankene og be om noen som gir deg godfølelsen.

Mitt nye motto er: «Live in the moment, and enjoy the moment!»

Tid er en ting som er uendelig, men vi har ingen garantier for at vi får oppleve mer enn det vi har her og nå. Så nyt det og kast bekymringene i søppelbøtta!

LES OGSÅ: Selv om du gjør alt «riktig» må du ikke glemme tankenes kraft

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: