Kunsten å være takknemlig

Kunsten å være takknemlig

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 15.03.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Ja, jeg vil faktisk kalle det en kunst. Det å være takknemlig er en tankeprosess som gir så utrolig mye, blant annet energi og glede. Men hva har dette med diabetes å gjøre?

Annonse

Vi er ikke heldige som har denne altoppslukende sykdommen, men vi er utrolig heldige som får den hjelpen vi får, og her kommer takknemligheten inn.

Negativitet

Det er nok slik for alle, men spesielt tror jeg at vi som har diabetes har lett for å henge oss opp i det negative; «Åh, blodsukkeret mitt er ute av kontroll», «Langtidsbloduskkeret mitt er for høyt,» «Jeg kan ikke spise noe uten å måtte tenke over hvor mye karbohydrater det inneholder,» og så videre…

LES OGSÅ: Hvor høye krav skal vi sette til oss selv

Snu tankegangen

Du vet det nok fra før av, men jeg tror det er viktig å bli minnet på hvor utrolig godt og sunt det er for både kropp og sinn å snu tankegangen og se ting fra et positivt perspektiv. Selv om sykdommen bærer mye negativitet med seg, kan et sunt og takknemlig sinn gjøre håndteringen av den lettere.

LES OGSÅ: Selv om du gjør «alt riktig», så må du ikke glemme tankens kraft

Annonse

Takkeliste

For og faktisk være takknemlig og oppleve fordelene med det, holder det ikke bare å si: «Jeg er takknemlig.» Det er viktig å «count your blessings» en for en. Derfor har jeg laget en liste over mine takkeemner:

– Jeg er takknemlig for at jeg fikk sykdommen i dette århundret.
– Jeg er takknemlig for de dyktige legene og diabetessykepleierne som lytter til meg og hjelper meg å balansere hverdagen og blodsukkeret.
– Jeg er takknemlig for mannen min som bringer meg følingsmat midt i nattetimene.
– Jeg er takknemlig for de andre med diabetes jeg har fått lov til å dele erfaringer med.
– Jeg er takknemlig for de gode hjelpemidlene jeg har tilgang til.

LES OGSÅ: Humor gjør det lettere å leve med diabetes

Rom for både takknemlighet og forbedring

Ved å være takknemlig sier jeg ikke at vi skal slutte og ønske oss bedre kår eller bedre hjelpemidler. Tvert i mot, jeg vil at vi også skal være takknemlige for muligheten til å videreutvikle hjelpemidler og muligheten til å kjempe for et bedre liv.

Personlig gjør takknemlighet noe stort med meg. Jeg får et nytt syn på diabetes og livet generelt. Jeg «gjenoppdager» hvor heldig jeg er. Og vet man hvor tett psyken og diabetes er knyttet, vet man at takknemlighetens kunst kan gjøre underverker her óg.

LES OGSÅ: Viktig fokus på mental helse

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
1/5 1 tilbakemelding
Del: