Tilbake på trening? Ikke gå i fella!

Tilbake på trening? Ikke gå i fella!

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 20.08.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

COVID-19 gjorde at de gode treningsrutinene jeg har hatt de foregående månedene gikk rett i vasken. Nå er jeg tilbake, og har gjort meg noen erfaringer jeg vil dele med deg!

Annonse

Under pandemien var det ikke mulig å trene på treningssenter eller uteanlegg. Forbudet resulterte i at den eneste treningen jeg fikk var gåturer i løpet av dagen. Nå har restriksjonene sluppet opp, og etter 15. Juni var det igjen lov å dra på treningssenter. Selv har jeg kommet greit i gang, og vil i dette innlegget gå igjennom de tingene som har fungert for meg når jeg startet opp med trening etter pause.

Ikke gå for hardt ut!

Det er veldig lett å huske hvordan man trente før en pause, og fortsette der man slapp. Jeg har gjort det selv. Flere ganger. Hver gang det har skjedd har det resultert i at jeg har trent alt for tungt, og vært støl i flere dager. I de verste tilfellene har jeg gått sidelengs ned trapper, som en krabbe, fordi jeg har vært så støl i beina.

Tren med lette vekter ved vekttrening. Føles det lett? Bra! Ikke øk vekt før neste økt, når du har kjent på kroppen hvordan vekten påvirket deg. Er joggeturen for lett? Det er helt greit! Ta kortere turer med lav intensitet i starten for ikke å overarbeide kroppen.

LES OGSÅ: Slik har treningsvanene mine endret seg etter korona

Hva funker for deg?

En av de viktigste tingene for min egen del når jeg kommer i gang med trening etter pause er å finne noe jeg liker å gjøre. Jeg trener som oftest styrke, det er da viktig for min egen del å ta øvelser jeg liker. Øktene skal selvfølgelig være balansert når det kommer til hvilke muskelgrupper som trenes, men det trenger ikke være så veldig strengt hvilke øvelser som gjennomføres hver økt.

Annonse

LES OGSÅ: Finn balansen mellom mat og trening

Lytt til kroppen!

En “feil” jeg har gjort flere ganger tidligere er å ignorere tegnene på at jeg trener for hardt. Følg alltid med på hva kroppen din forteller deg. Hvis du ikke føler deg bra under trening, har vondter, eller andre ting som ikke føles “på plass”, ta heller en pause. Det er viktigere at du tar hånd om kroppen din, og gir deg hvis det trengs, enn at du får inn en treningsøkt.

LES OGSÅ: Bevegelse viktigere enn trening

Tren med en venn

Å finne en treningspartner er kanskje det viktigste du gjør for motivasjonen. Selv trener jeg med en kompis tre ganger i uken. Vi avtaler alltid hvilke tre dager vi skal trene i starten av uken, og cirka hvilket klokkeslett som passer for begge. På den måten har jeg en avtale som gjør at det skal mye mer til før jeg dropper trening.

Sett mål

Til slutt vil jeg nevne at det er viktig å sette seg mål, og være bevisst på hvorfor man trener. Bare det å vite hvilken innvirkning trening har på blodsukkerverdiene mine er nok motivasjon i seg selv for min egen del. Når jeg i tillegg definerer mål kan jeg trene målrettet for å oppnå målene. Det hjelper ekstra mye for å holde motivasjonen oppe for trening. Spesielt etter et par uker, når jeg selv ser at jeg beveger meg mot målene mine.

LES. OGSÅ: Treningslegens «magiske» medisin

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: