Norgesferie – kanskje ekstra positivt for oss med diabetes?

Norgesferie – kanskje ekstra positivt for oss med diabetes?

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 04.06.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det har blitt bestemt at alle nordmenn skal holde seg til Norgesferie i sommer. Dette er kanskje trist for noen, for eksempel de som har måttet avlyse ferieturer, forretningsreiser og lignende. Jeg tror derimot at de fleste av oss godtar det og forstår at det er til det beste både for oss selv og andre.

Annonse

Selv om jeg og mannen min i begynnelsen var litt triste over å måtte avlyse utenlandsreisen vår i mars, forsto vi raskt at det var for det beste. Vi har ikke noe imot å tilbringe sommeren her i Norge, snarere tvert imot. Det virker som at flere og flere har åpnet øynene for hvor fint det er å feriere innenlands, og jeg tror en slik ferie på flere måter kan være positivt for oss med diabetes. Her er fem grunner til det:

LES OGSÅ: Tips til underholdning i ferien

1. Fjellturer

Vi er tross alt i Norge, så fjellturer er det nok mange som har tenkt seg på.  Og det er herlig for blodsukkeret. Om ikke fjellturer, vil annen fysisk aktivitet også være positivt. Man må derimot alltid huske å ha med nok følingsmat (og insulin).

LES OGSÅ: Slik blir du trygg på fjelltur

2. Slipper flyplass-stress

Noen reiser kanskje innenlands med fly, men mannen min og jeg tenker å kjøre rundt i landet. For meg er dette veldig behagelig og som regel stressfritt. I motsetning til stresset vi ofte opplever på flyplasser med tanke på å rekke flyet, finne fram på nye steder med ny kultur, valutaomregning etc. Blodsukkeret er også lettere å følge med på i en bil kontra utenlandsreiser, hvor det ofte blir mye bytting av transportmidler.

Annonse

LES OGSÅ: Hva foretrekker du av hverdag eller ferie?

3. Mer forutsigbar og lettvint ferie

I Norge kan vi språket, kjenner maten og drikkevannet er likt. Klimaet innenlands er ikke altfor variert heller (kommer an på hvor man reiser såklart). Dette er faktorer som fort kan påvirke blodsukkeret i utlandet. Her til lands vil blodsukkeret være lettere å håndtere ved at det er mer forutsigbart.

LES OGSÅ: Hvordan få til trening i ferien?

4. Gratis helsehjelp og tilgang til utstyr

Skulle uhellet være ute og man har behov for medinisk hjelp og/eller diabetesutstyr, vet vi at hjelpen ikke er langt unna. Og den er lett tilgjengelig. Vi vet nødnummeret uten å måtte sjekke det opp, og vi vet at apotek og sykehus har diabetesutstyret vi trenger. I tillegg er denne hjelpen uten kostnad og fri for styr med reiseforsikring.

5. Trygghet i ukjente omgivelser

Jeg vil sterkt anbefale appen «Hjelp 113». Den bør alle laste ned før Norgesferien, spesielt hvis du har tenkt til å ferdes på ukjente plasser. Denne appen, så fremt du gir tillatelse til det, viser koordinatene dine til nødsentralen slik at hjelpen lettere kan finne deg. Skulle det skje noe på en fjelltur for eksempel, ville jeg ikke vært foruten denne appen.

Jeg prøver å se det positive i det meste, og Norgesferien er intet unntak.

Hva er dine planer for sommeren?

LES OGSÅ: Reisen avlyst

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: