Svingninger til besvær!

Svingninger til besvær!

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 12.12.19 | Sist redigert: 29.06.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Svingninger og uforutsigbare blodsukkerverdier er en del av hverdagen med diabetes type 1. Det er ikke alltid lett å vite om doseringen med insulin treffer, uansett om ønsket er at hver dosering skal være perfekt.

Diabetes type 1 er en kompleks diagnose, som krever kontinuerlig arbeid for å holde blodsukkerverdiene innenfor de ønskede målene. Noen dager går det tilnærmet smertefritt, andre dager er det både høyt og lavt. Den siste tiden har jeg opplevd ekstreme svingninger fra dag til dag.

Annonse

LES OGSÅ: Svingende blodsukker er et evig mysterium

Gjennom dette innlegget vil jeg dele deler av opplevelsen med dere. Både for å gi dere innsikt i min hverdag med diagnosen de dagene den ikke er en dans på roser, i tillegg til å sette fokus på noe vi alle opplever, men ikke nødvendigvis snakker så mye om.

Tre eller fem enheter?

Gjennom årene har jeg blitt vant til å telle karbohydrater i perioder, for å justere hvor mange enheter jeg setter til en gitt mengde karbohydrater. Den resterende tiden tar jeg det på øyemål, og det fungerer stort sett fint for mine mål. De siste ukene har jeg opplevd ekstreme svingninger samt uregelmessige blodsukkerverdier. Derfor bestemte meg for å telle karbohydrater, for å se om jeg bør justere insulinmengden.

LES OGSÅ: Glad for symptomer

Fire påfølgende dager spiste jeg det samme til frokost. Samme brød, samme pålegg og samme drikke til maten. De første to dagene satt jeg 3 enheter insulin og traff godt. Blodsukkeret steg aldri over 9. Den tredje dagen satt jeg 3 enheter insulin, og blodsukkeret skjøt i været uten at jeg var unormalt stresset, syk, eller hadde andre tydelige faktorer som skulle påvirket blodsukkeret. Den fjerde dagen satt jeg igjen 3 enheter og gikk lavt.

Annonse

Alle dagene sto jeg opp og startet forelesninger på omtrent samme tid. Alle dagene hadde tilnærmet lik mengde fysisk aktivitet bestående av en gåtur til universitetet. Alle dagene spiste jeg det samme, drakk det samme, følte meg like frisk og i godt humør. Diabetes er ikke alltid lett å bli klok på.

LES OGSÅ: Godta at du har diabetes

Svingende frustrasjon

Slike ustabile perioder er frustrerende. Og til de av dere som leser dette og tenker: “Dette er min hverdag hver eneste dag” , så vil jeg uttrykke at jeg føler med dere. Jeg føler på den samme frustrasjonen og slitenheten. Men jeg vet at det for min egen del vil gå over.

I skrivende stund har det roet seg til en viss grad. Jeg får ikke lenger de samme hoppene eller plutselige fallene jeg har sett de siste ukene, uansett om blodsukkerverdiene fortsatt svinger mer enn normalt. Jeg kan ikke forklare hvorfor det har vært som det har vært, eller hva som gjør at det nå har blitt bedre Kanskje er det underliggende stress, eller regn og grå dager på sørlandet, eller kostholdsendringer jeg ikke har tenkt over?

LES OGSÅ: Jeg kan nok være litt Dr. Jekyll og Mr. Hyde

Jeg ønsker å forstå hvorfor blodsukkerverdiene mine er som de er. Slik at jeg kan agere annerledes neste gang, og forhåpentligvis unngå de samme følingene, eller de samme høye verdiene. Perioder som dette gir ikke mye lærdom om hvor påvirkningen kommer fra, for det varierer fra dag til dag. Derimot lærer jeg å slå meg til ro med at jeg ikke alltid kan forklare de høye eller lave verdiene.

LES OGSÅ: En følelse av skam

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: