Svingende blodsukker er et evig mysterium (Del 3)

Svingende blodsukker er et evig mysterium (Del 3)

Kjell Arild Ueland
Født i 1969, pappa til 3 og har hatt diabetes type 1 siden 1981. Merker nå slitasjen som diabetesen har gitt meg, men er opptatt av trening og prøver å ha et positivt og humoristisk syn på livet.
Publisert første gang: 10.10.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Trening, sykdom, væskebalsanse og hormoner – dette er bare noen av tingene som jeg har erfart kan få mitt blodsukker til å kjøre berg- og dalbane.

Annonse

PS! Dette er del 3 i en serie på 4 artikler der jeg tar for meg hva som kan påvirke blodsukkeret. Les gjerne del 1 her, og del 2 her.

I de forrige to innleggene skrev jeg litt om hvordan familiedynamikken, stress og bekymringer kan manifestere seg i blodsukkersvingninger, samt den umulige oppgaven det kan være å regne ut riktig insulinmengde når det er så mange usikre faktorer som spiller inn.

Denne gangen tenkte jeg vi skulle kikke litt inn i kroppen vår.

Kroppen vår er dessverre ikke som en bilmotor, der man bare skrur på tenningen også går den uten noen form for problemer. Kroppen vår utsettes for mange typer påvirkning. Noen positive og andre negative.

LES OGSÅ: Ja, intensiv trening påvirker blodsukkeret

Annonse

Positive og negative påvirkninger på blodsukkeret

Trening er en positiv ting man kan tilføre kroppen sin. Trening påvirker blodsukkeret. Alt etter treningsform og hvor høyt blodsukkeret er når du starter, så vil det stige eller synke under trening.

Forkjølelse, feber og andre sykdommer du plutselig kan rammes av, er også faktorer som påvirker hvordan kroppen og insulinet jobber sammen. Betennelser i kroppen er også en slik uting som gjør hverdagen litt mer utfordrende for oss med diabetes.

Røyk er skadelig for alle mennesker, men det hjelper vel ikke akkurat på å røyke når du har diabetes? Og la oss ikke glemme alkohol, som definitivt kan tulle til blodsukkeret.

Hormoner påvirker blodsukkeret. Insulin er jo et hormon, og alle hormoner i kroppen er ikke alltid like gode venner. Hos meg er stresshormoner en stor utfordring.

Så har vi den verste tiden i et menneskes liv, spør du meg: PUBERTETEN. Her snakker vi et hormonkjør uten like, også skal man i tillegg manuelt styre insulinhormonet. Dette er en vanskelig tid for mange med diabetes og dette kunne man sikkert skrevet mange bøker om. Eller…?

LES OGSÅ: Brus eller lettbrus? Det er ikke bare kaloriene kroppen reagerer på

Lite væske i kroppen kan også påvirke

Dehydrering er en annen faktor jeg har oppdaget at faktisk har større påvirkning på blodsukkeret enn jeg har lyst til å innrømme. Og det er ikke alltid ett fett hva du drikker. Spesielt når blodsukkeret har blitt høyt er det viktig med rett type væske.

Jeg er en skikkelig Pepsi Max-avhengig fyr og drikker dette ved enhver anledning jeg har. Men jeg har oppdaget at det ikke funker når jeg jobber med å få ned blodsukkeret. Farris derimot er en fin ting ved slike anledninger, har jeg erfart.

Jeg vil gjerne høre dine erfaringer rundt hva som påvirker blodsukkeret? Her tror jeg vi kan lære mye av hverandre, så ikke vær redd for å ta kontakt.

LES OGSÅ: Påvirker menstruasjonssyklusen blodsukkeret?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: