Skam #Den følelsen

Skam #Den følelsen

Maria Schmidt
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er veldig glad i hunden sin, Nevada, som hun en dag ønsker å trene til å bli en diabeteshund.

Vi med diabetes opplever mange topper og nedturer, både følelsesmessig og blodsukkermessig. En følelse jeg ofte sitter med er skam!

En ting jeg må lære meg er å takle nederlagene. Jeg blir skuffet når jeg ikke klarer å kontrollere blodsukkeret, og jeg føler meg mislykket.

Skuffet

I løpet av denne varme sommeren har blodsukkeret mitt flydd i alle retninger. Antall topper har vært flere enn følinger, og en ukontrollert diabetes er vel det jeg ønsker meg minst i verden. Jeg vet hva som må til for å komme på rett spor igjen, men jeg kjenner på en indre skuffelse over meg selv som gjør at det er vanskelig å ta tilbake kontrollen.

Skam

Jeg leste litt på nett om dette, hvordan man kan reise seg fra nederlag. Jeg kom over ordet «skam», og det er egentlig det det bunner i. Jeg er skamfull over det høye blodsukkeret mitt. Og det er helt feil, fordi det er ikke nødvendigvis min skyld at det er høyt. Allikevel kjenner jeg også på en skam nå før jeg skal til neste diabeteskontroll. Langtidsblodsukkeret mitt vil nemlig være høyere enn sist. Jeg ser for meg skuffelsen i ansiktet til sykepleieren min. Jeg er redd for å bli dømt og bli sett på som lite hensynsfull over for meg selv.

LES OGSÅ: De skjulte komplikasjonene

Idioti

På nettsiden leste jeg også at «skam vokser seg større jo mindre vi snakker om den». Derfor ville jeg snakke om det i dag, fordi det er kanskje en følelse du også kjenner på. Jeg vet ikke hvor vanlig denne følelsen er innen diabetesverdenen, men om du er som meg, så er vi dumme. Vi er rett og slett idioter. Fordi skamfullheten vår er rotløs. Den har ingen grunn.

LES OGSÅ: Åpenhet rundt diabetes

Vær åpen

Poenget mitt er at vi trenger ikke å være skamfulle for våre svingninger. Det er en lett følelse å ty til ved nederlag. Men om man kjenner den komme snikende, er det viktig å være åpen og prate om det før skammen omslutter en selv fullstendig.

Kjenner du på skam i forbindelse med høyt blodsukker?

LES OGSÅ: Uvitenhet om diabetes bekjempes best med åpenhet

 

0/5 (0 Reviews)
Del: