På ferie i et nytt land

På ferie i et nytt land

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 15.08.19 | Sist redigert: 16.08.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Denne sommeren har jeg feriert i Kroatia, et land jeg ikke har vært i etter jeg fikk diabetes. Jeg var veldig spent på  utvalget av mat  i dagligvarebutikker, og om spisestedene ga meg riktig informasjon om maten jeg bestilte.

Annonse

Etter jeg fikk diabetes har jeg feriert mye i Spania og Portugal. Ingen av stedene har jeg hatt problemer med å finne mat jeg kan spise. Jeg spiser lite karbohydrater, laktosefritt og sukkerfritt. For meg er ikke ferie å skeie ut med masse karbohydrater, kaker og godteri. Det bare ødelegger ferien min. Jeg holder på de sunne vanene også i ferien. Rett og slett fordi det er den maten jeg liker best.

LES OGSÅ: Ferie med diabetes på andre side av dammen

Nytt land

I sommer skulle vi til Kroatia og jeg var spent på om jeg enkelt ville finne mat tilsvarende det jeg spiser hjemme. Grønnsaker og kjøtt vil jo alltids være enkelt. Men jeg tenkte mer på laktosefrie produkter for melk og yoghurt (a la soyaprodukter), lettprodukter, barer, sukkerfrie produkter og annet spennende. Det samme gjaldt sukkerfri brus som jeg drikker mye av når jeg har ferie.

land

Foto: Kristi Herje Haga

LES OGSÅ: Supre reisetips til ferien

Med meg i bagasjen

Med meg fra Norge hadde jeg kli, gryn og linser som jeg bruker i grøten min. Det var en trygghet å vite at jeg kunne spise et par måltider per dag som var likt som hjemme. Det er best både for kroppen min og blodsukkeret.

Annonse

Vi bodde i et hus langt ut på landsbygda i Kroatia, og det var et par butikker å velge i. Likevel var det et skuffende utvalg når det kom til de produktene jeg hadde håpet på at de skulle ha! De hadde noen veganske produkter, men de var fulle av sukker.

Det var lite utvalg i sukkerfri brus (mest sukkerfri cola og fanta) og ingen spennende desserter eller annet godt jeg kunne kose meg med. Det eneste jeg fant var en god sukkerfri sjokolade som var ganske god. Men det var kun to typer og jeg gikk etter hvert lei.

Etter litt prøving og feiling fant jeg en type cottage cheese uten laktose som ikke påvirket blodsukkeret altfor mye. Denne brukte jeg til alt mulig, både naturell, på salater og i gryter.

LES OGSÅ: Med diabetes i bagasjen

Ut og spise

Siden vi bodde på landsbygda var det ikke alle steder de kunne engelsk. Jeg prøvde å gjøre meg forstått med å vise både insulin og måleapparat. Da skjønte de stort sett hva jeg mente.

Jeg brukte også Google translate for å forklare at jeg skulle ha mat uten sukker. Det endte ofte opp med rene grillede grønnsaker, og med rent kjøtt. Det var faktisk veldig smakfullt da grønnsakene smaker mye mer enn de gjør hjemme. Kjøttet var av og til tilsatt krydder, men det gikk helt fint i forhold til blodsukkeret.

Også når det gjaldt vin gikk det fint. Jeg kjenner raskt om en vin har mye sukker eller ei, og vin fra Kroatia er stort sett tørr.

land

Hele reisefølge på restaurant. Foto: Kristi Herje Haga

LES OGSÅ: Matnerd på tur

Litt mer research

Jeg hadde en helt topp ferie, men tenker jeg burde gjort litt mer research før jeg dro. Ikke at det hadde hjulpet meg i å finne flere produkter, men da kunne jeg vært mer forberedt.

Jeg har tidligere dratt med meg bokser med cottage cheese til Spania, brød og masse annet. Så hadde jeg visst at utvalget var så dårlig, hadde jeg kanskje tatt med lavkarbo brød, knekkebrød eller noe annet. Jeg er veldig nøye på kostholdet mitt og burde sjekket litt mer ut før vi dro.

Men for all del, ferien var super og jeg la sikkert på meg mange kilo av all den gode maten jeg spiste!

 

 

 

 

 

 

LES OGSÅ: Hjelp vi dro på ferie!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: