Supre reisetips til ferien!

Supre reisetips til ferien!

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 29.06.16 | Sist redigert: 20.06.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Skal du ut og reise i sommer? Vi har tatt en prat med vår blogger Thomas Tjelta nå før sommeren for å få noen lure reisetips til deg som leser.

Annonse

Thomas flyttet til et nytt land og startet i ny jobb. Hvordan var det med diabetes i bagasjen?

– Det var veldig spennende med ny jobb i nytt land. I starten var det mye tilvenning grunnet at jeg gikk fra studie til fastjobb, og var i et nytt land der jeg ikke kjente noen. I starten merket jeg innvirkningen i form av at blodsukkeret steg lettere en normalt, mest sannsynlig grunnet at kroppen var spent, men dette slapp taket etter noen uker.

Etter dette har jeg ikke hatt noen store utfordringer i forhold til jobben og diabetesdiagnosen. Vi har fleksible pauser, så hvis det er behov for mat eller korrigering av blodsukkeret har jeg god tid til å fikse det, sier Tjelta.

Språkbarriere i helsepersonellet

Tjelta forteller at den eneste utfordringen han har hatt i ettertid er at mye av helsepersonellet ikke snakker så godt engelsk.

– Da jeg var på diabeteskontroll hadde jeg med meg tolk for at ting skulle bli forstått. Jeg har fått svært god oppfølging her borte, men igjen har mye av informasjonen vært på finsk, så det har vært behov for oversetter. Rutinene på å få utlevert kanyler og kassetter til blodsukkermåleren er annerledes her. Derfor må jeg bestille alt utstyret 3 uker i forveien før jeg kan hente det. Utover dette har opplevelsene med helsepersonell vært god her i Finland, og jeg har blitt tilbudt sensor og annen oppfølging hvis det er ønskelig, forteller Tjelta.

Annonse
Med blindpassasjer i bagasjen – reise med diabetes. Klikk på bildet for flere råd.

Med blindpassasjer i bagasjen – reise med diabetes. Klikk på bildet for flere råd. Foto: Shutterstock

Hva slags tips har du for andre med diabetes som flytter til et nytt land?

– Mine tips vil være å ha med seg så mye utstyr som mulig hvis man flytter til et nytt land, sånn at man har en «backup». Utover dette er det viktig å ha Europeisk helsetrygdkort i tilfelle noe skulle skje.

Jeg vil også anbefale å gå på kontroll eller eventuelt snakke med noen i helsevesenet så fort som mulig etter ankomst. Da blir man lagt inn i systemet og får informasjon om hvordan rutinene er for utlevering av utstyr og oppfølging av diabetesen, i landet man flytter til, sier Tjelta.

LES OGSÅ: Gode reiseråd

Hva er dine beste reisetips til personer med diabetes? Er det noe ekstra å tenke på når du skal fly med diabetes for eksempel?

– Maten de serverer på flyet er jo ikke særlig diabetesvennlig eller god, smiler Tjelta og fortsetter:

– Ha alltid med mer insulin/kanyler og annet en du har behov for når du er ute og reiser i tilfelle noe skulle skje. Det kan være lurt å ha med seg skriv fra lege/diabetessykepleier om at du har diabetes og trenger å ha medisinene med deg. Jeg har aldri hatt problemer med dette i kontroll, men for sikkerhets skyld har jeg det alltid med meg.

I tillegg pleier jeg alltid ha med meg noe mat i håndbagasjen. Utover det er det alltid lurt å ha med seg noe å spise når man er ute på ferie i tilfelle blodsukkeret går lavt. Utover det er det viktig å kose seg når man er ute og reiser, og ikke bekymre seg for mye over blodsukkerverdiene, sier Tjelta.

LES OGSÅ: Å fly med diabetes

 

Det kan være lurt å ha med seg skriv fra lege/diabetessykepleier om at du har diabetes og trenger å ha medisinene med deg. Jeg har aldri hatt problemer med dette i kontroll, men for sikkerhets skyld har jeg det alltid med meg. briefcase (1)

Hva med generelt mat på ferie? Er det noe spesielt du må tenke på når du er på ferie? 

– Alt ettersom hvor man reiser vil det være forskjellige forholdsregler å ta når det kommer til mat på ferien. Jeg holder meg som regel unna ”fast food” og prøver å lage så mye mat som mulig selv. I tillegg kan temperaturen ha innvirkning på hvordan insulin påvirker blodsukkeret, så pass litt ekstra på de første dagene av ferien når insulin blir satt til måltidene, tipser Tjelta om.

LES OGSÅ: På ferie med diabetes

Dette bør du huske på før avreise:

 • Sjekk om du har gyldig reiseforsikring, og Europeisk helsetrygdekort
 • Kontakt lege eller Folkehelseinstituttet og spør om behov for vaksiner
 • Oppbevar insulin og teststrimler slik det er beskrevet i pakningsvedleggene.
 • Det er lurt ha med seg en SOS-Kapsel hvor du skriver all informasjon om din diabetes
 • Benytt gjerne et reiseetui som sørger for å holde anbefalt temperatur

Dette pakker du i håndbagasjen:

 • Blodsukkerapparat, teststrimler, ekstra batterier, blodprøvetaker og lansetter
 • Nåler til insulinpenn
 • Bruker du pumpe så ta med deg godt med infusjonssett og slanger
 • Dobbelt så mye insulin, medisiner og blodsukkertester som du erfaringsmessig trenger, slik at du slipper å bekymre deg for å få tak i dette hvis du skulle gå tom.
 • Glukagon og druesukker
 • Desinfiserende håndvask (Under 100ml)
 • Matpakke

Hva er dine beste reisetips?

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
1/5 1 tilbakemelding
Del: