Christopher krysset Grønland med diabetes type 1

Christopher krysset Grønland med diabetes type 1

Publisert første gang: 01.08.19 | Sist redigert: 02.03.23

– Accu-Chek Mobile var en trygghet på turen og kommer alltid til å måtte være med meg på tur.

– Jeg ønsker å vise at livet ikke trenger å bli begrenset selv om man har diabetes. At det er mulig for eksempel å krysse Grønlandsisen for så å si alle som vil, så lenge man trener og planlegger godt, sier Christopher Haug (34) til Lev med diabetes.

Annonse

For Christopher er ingen toppidrettsutøver eller polfarer, han er en helt vanlig mann bosatt i Tromsø som lever et relativt aktivt liv. Han fikk diabetes type 1 i 2007, og når man plutselig får en slik diagnose i hendene er det lett å føle at livet begrenser seg. Men Christopher ønsket ikke å leve et begrenset liv.

– Jeg hadde lyst til å gjøre noe annet enn å bare løfte vekter og gå på fjellet. Jeg ville ut av komfortsonen og de trygge rammene, og utfordre meg selv – kanskje særlig med tanke på diabetesen min. Jeg ønsket å gjøre noe litt ekstremt, forteller han.

Og ekstremt skulle det sannelig bli. Han henvendte seg til Google for inspirasjon, slik vi som oftest gjør, og fant en artikkel om Cecile Skog og Truls Svendsen som krysset Grønland i 2014. Kanskje var dette utfordringen han lette etter?

– Først spurte jeg tvillingsøsteren min om hun kunne tenke seg å være med, noe hun ville, så ringte jeg til Bergans Adventure som arrangerer turer. Jeg fortalte dem at jeg har diabetes type 1 og spurte om jeg fikk være med, sier han og legger til:

– Det er ikke mange med diabetes som har gjort det, jeg vet om noen som har prøvd uten å klare å fullføre. Man kan jo være uheldig, med været for eksempel.

Annonse

LES OGSÅ: – Det kunne gått skikkelig galt på Finnmarksvidda

christopher på ski over grønland
Foto: Privat.

Krevde to år med planlegging og forberedelser

Å krysse Grønlandsisen er en reise på cirka 600 kilometer, og er slett ikke noe man tar på sparket. Christopher og tvillingsøsteren brukte to år på å planlegge og forberede seg til turen.

De måtte teste utstyr, lære seg å trekke en pulk, og trene mye i kalde forhold for å bli rustet til de fysiske utfordringene de ville møte på turen.

– Det er en del utfordringer man møter på, så det er lurt å trene godt og være forberedt, ikke minst når det kommer til diabetesen. Du må passe på at insulinet ikke fryser. Og hva gjør du når du våkner på natta med føling og en sovepose som er søkkvåt? For i kulden blir ikke den tørr igjen til neste natt, forteller han.

De reiste blant annet på treningsturer til Finnmark og til Finse der temperaturen kan bli svært lav på vinterstid. Der kunne de teste ut hvordan det er å gå lenge i kulden og alle utfordringene det medfører.

– Det eneste du ikke får forberedt deg på er starten av turen når du skal opp på en isbre – der må du ta av deg skiene og klatre opp med stegjern. Når du kommer opp så må du ta på deg skiene igjen for å minimere risikoen for å falle ned i bresprekker. Turen opp på isbreen tok oss to dager, sier Christopher.

LES OGSÅ: 3 gode grunner til hvorfor du bør gå tur i ulendt terreng

Ikke lett å måle blodsukkeret i ekstremvær

Lørdag 4. mai 2019 var den store dagen. Etter to år med forberedelser kunne de endelig starte turen fra vestsiden av Grønland, og sette kursen østover. Christopher og hans turfølge brukte totalt 26 dager over Grønlandsisen fra øst til vest, men de hadde med seg mat for 28 dager for å ta høyde for eventuelle forsinkelser, for eksempel hvis været skulle bli dårlig.

spisepause på tur over grønland
Spisepause. Foto: Privat.

Heldigvis var det kun tre ganger i løpet av turen at de møtte på ekstremvær. Ellers hadde de lekkert påskevær hele veien.

– Når været først blir dårlig så blir det ekstremt. To ganger ble det så ekstremt at vi måtte gi oss etter halve dagen. Det var total «whiteout» som det kalles. Det var vind på 18 meter i sekundet og så vidt vi kunne se pulken foran oss. Du venter nesten på å trå over et stup, og du ser hele tiden etter de andre for å ikke miste hverandre. Det var ganske spennende, sier han.

Og som om han ikke hadde nok å tenke på i uværet, måtte han også huske å passe på blodsukkeret sitt.

– Det er ikke lett å måle blodsukkeret når det er mange minusgrader og en vindstyrke på 18 meter i sekundet. Når du da skal løfte t-skjorta og ta av deg hanskene så vil du at det skal gå fort. Jeg fikk en del skryt av de turguidene som så meg stå ute i kulda med oppbrettet skjorte og jakke for å måle, mens de andre helst ville gjemme seg i jakken, forteller Christopher.

LES OGSÅ: Slik blir du trygg på fjelltur

Accu-Chek Mobile ga mye trygghet på turen

Hverdagen på Grønlandsisen hadde klare rutiner; Han sto opp klokken 5, målte og regulerte blodsukkeret, varmet opp vann som blant annet skulle brukes til turmat, deretter var det bare å komme seg av gårde.

– Når det kom til mat gikk det i frysetørket real turmat, og vi stekte brød. Så smeltet vi snø til termosen, både til maten og for å ha noe å drikke.

Dagen ble delt inn i etapper på 50 minutter med små pauser i mellom der han kunne momse på noe snacks. Vanligvis var de i seng i ti-tiden, men noen ganger, hvis føret var dårlig, måtte de gå på natten for å unngå kladding under skiene.

– Jeg hadde trent mye på dette med blodsukker og hva jeg skulle spise når jeg er så mye i aktivitet, og hvordan regulere med hurtigvirkende. Det er utrolig hvor lite insulin du trenger på isen fordi du er i konstant bevegelse. Vi gikk jo i opptil 10 timer om dagen og jeg målte blodsukkeret cirka annenhver etappe, forteller han.

Under slike forhold var Christopher avhengig av at blodsukkermålingene funket på første måling, og han hadde med seg tre Accu-Chek Mobile apparater for sikkerhetsskyld.

– Jeg har brukt litt forskjellige apparater, men det er slett ikke alle som har tålt kulden og påkjenningen med et aktivt liv. Denne er så enkel å bruke; den er robust og tåler juling, og har funket så bra. Jeg hadde den oppbevart på brystet, lett tilgjengelig, og det var aldri noe problem med kulden – den målte veldig presis.

– Accu-Chek Mobile var en trygghet på turen og kommer alltid til å måtte være med meg på tur, legger han til.

søsken på tur over grønland
Christopher og tvillingsøsteren på eventyr over Grønland. Foto:Privat.

LES OGSÅ: Hvordan holde blodsukkeret under kontroll ved trening

Mye risiko, men lite dramatikk

Å krysse Grønland var en lang og tung tur, både fysisk og psykisk. Christopher og resten av følget gikk ti timer om dagen på ski, med en tung pulk som man bli sliten av å trekke på. I tillegg måtte han håndtere slitenheten man får av lavt blodsukker.

– Da vi gikk opp isbreen kunne også pulken skli ut og dra deg med ned i vannet. Og da blir du våt, og ingenting blir tørt når det først har blitt vått. Jeg tenkte også mye på dette med frostskader, innrømmer han.

Bortsett fra litt uvær ble det heldigvis en ganske udramatisk tur. Det mest dramatiske han opplevde var å knekke to staver, og å se bjørnespor.

– Da vi så bjørnespor måtte vi legge all maten i pulken og ikke i teltet, fordi bjørnen går etter maten og søppelet. Men vi slapp å treffe bjørn, dessverre får jeg si, for vi hadde veldig lyst til å se en bjørn. Men samtidig var det bra vi slapp det, for hadde vi sett bjørn måtte vi sittet bjørnevakt.

29. mai var turen fullført og han reiste hjem til Norge. Christopher er kjempeglad for å ha gjennomført hans største utfordring hittil i livet, men han er slett ikke ferdig med eventyrene sine – han har fått blod på tann.

– Da jeg og søsteren min klatret i Lofoten i sommer bestemte vi oss for å gå Nordvestpassasjen mellom Cambridge Bay og Gjoa Haven om to år; en reise på 400 kilometer. Så da er neste ekspedisjon klar, forteller han.

Under kan du se flere bilder fra turen over Grønland.

oppslått telt på Grønlandsisen
Foto: Privat.
krysset grønland på ski i lekkert vær
Foto: Privat.
krysset grønlandsisen
Foto: Privat.
feiret 17.mai mens de krysset Grønland
Feiret 17.mai på Grønland. Foto: Privat.
sol og fint vær over Grønland
Foto: Privat.

Roche presiserer:

Det er svært viktig å gjøre seg kjent med hvilke drifts- og lagringskriterier som gjelder for det utstyret du bruker for å måle blodsukker. Det kan du se i brukerhåndboken for det aktuelle utstyret.

For Accu-Chek Mobile må apparatet og testkassett ha en temperatur på +10 til +40 grader ved måling. Systemet må med andre ord holdes varmt (f.eks. inntil kroppen) for at det skal være mulig å måle.

LES OGSÅ: Norge på langs: Det har vært noen diabetesrelaterte utfordringer

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: