Insulin og utstyr i kulda

Insulin og utstyr i kulda

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 28.09.12 | Sist redigert: 16.11.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Vi går igjen mot en kaldere årstid, og insulinbrukere må ta forhåndsregler for at insulinbehandlingen skal forløpe problemfritt.

Annonse

I minusgrader kan insulin og teststrimler fort ta skade da det ikke tåler frost.

Selv om du har brukt insulin i mange år kan det dukke opp nye situasjoner som kan påvirke din insulinleveranse. Insulinpenner, insulinpumper, blodsukkerapparat og teststrimler er utstyr du må ta godt vare på.

Nå som kulden er i ferd med å spre seg over det ganske land, er det fort gjort å legge slikt utstyr i ytterlommer og vesker uten å tenke på hva som kan skje.

I minusgrader kan insulin og teststrimler fort ta skade da det ikke tåler frost. Det er derfor svært viktig at du husker på å beskytte slikt utstyr godt når du er ute i kaldt vær, og begynn gjerne allerede nå.

Gi utstyret kroppsvarme

Legg utstyret så nærme kroppen din som mulig, slik at det får varme. Oppbevar gjerne utstyret i en «passpose» rundt halsen, helt inntil huden eller bruk en termobag. For deg som bruker insulinpumpe, er det enda litt mer du bør passe på!

LES OGSÅ: Diabetes i vintermånedene – ekstra ille?

Annonse

Insulinpumpe i kulda

Hver vinter får vi en økning i henvendelser vedrørende luft i slangesettet eller ampullen. Det er ikke tilfeldig at dette kommer nettopp om vinteren. De fleste brukere av insulin er påpasselige med å ta insulinet ut av kjøleskapet i god tid før det skal tas i bruk (minimum 1–2 timer i forkant). Dette er for at insulinet skal være romtemperert når det eventuelt fylles over i pumpeampullen, og etterpå skal fylles ut i slangesettet.

LES OGSÅ: Pass deg for kulda

Hvis insulinet er nedkjølt når dette skal gjøres kan det lett dannes luft. Om vinteren er det derfor også viktig å passe på at insulinet ikke får store temperaturpåkjenninger, da dette kan danne luft i slangesett/ampulle under bruk.

Vær ekstra nøye med å bevare hele slangesettet helt inntil kroppen når du er ute i kaldt vær, og vær selvsagt også nøye med at insulinpumpen (med insulinreservoaret) får kroppsvarmen som forhindrer nedkjøling. På denne måten kan du unngå at det dannes luft i slangesettet/ampullen mens du bruker insulinpumpen.

LES OGSÅ: Når insulinpumpen feiler

Store temperatursvingninger

Vinterstid er det også en annen type henvendelser som går igjen med insulinpumper, og det gjelder kondens i ampullerommet. Årsaken til kondens i ampullerommet er som oftest den samme som foregående avsnitt, altså at insulinet i ampullen utsettes for store temperatursvingninger.

Dersom insulinet i ampullen kjøles ned mens du er ute, for deretter å raskt varmes opp igjen når du kommer inn kan dette skape kondens på ampullen.

Du vil også kanskje kunne se væske som legger seg i ampullerommet. Ta samme forhåndsregler som nevnt i avsnittet over, så bør du slippe dette. Skulle du likevel oppleve dette, er det viktig at du tar ampullen ut av insulinpumpen og lar ampullerommet tørke helt før du fortsetter å bruke pumpen slik at pumpen ikke tar skade.

LES OGSÅ: Blodsukkermåling i kulda

Har du noen gode tips for å holde diabetesutstyret varmt om vinteren?

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
1.5/5 2 tilbakemeldinger
Del: