Kommer insulinpumpen til å befri meg fra diabetes?

Kommer insulinpumpen til å befri meg fra diabetes?

Marius Vassnes
Født i 2004, bor i Austevoll kommune utenfor Bergen, har en fysisk aktiv jobb. Fikk diabetes type 1 som 18-åring i august 2022. Begynte med insulinpumpe i januar 2023. Lidenskapelig opptatt av å spre kunnskap og redusere fordommer om diabetes, og har blant annet skrevet flere relevante artikler på Wikipedia.
Publisert første gang: 23.05.24

Jeg savner ikke tiden med insulinpenn. Når jeg tenker tilbake på det, virker alt som et ork. Stikke meg i magen og låret flere ganger for dagen og justere basaldosen min manuelt ved behov. Det livet vil jeg ikke tilbake til etter at jeg har fått oppleve å ha en diabetes-assistent, nemlig insulinpumpen min.

En insulinpumpe er fantastisk. Men du lurer kanskje; «Kommer den til å befri deg fra diabetes?». Nei, insulinpumpen tar over mye av jobben, men du kan likevel ikke slutte å tenke på diabetes.

Annonse

En ting du må innse før du starter med pumpe, er at det ikke går an å ha blodsukker på 5,5 mmol/L hele døget når man har diabetes type 1. Det finnes per nå ingen hjelpemiddel som kan gi deg «frisk-bukspyttkjertel-blodsukker». I alle fall ikke enda. Det skal også nevnes at blodsukkeret hos en «frisk» person svinger, og kan etter et måltid gå opp til 10 – 11 mmol/L før det snur igjen.

God hjelp

Det insulinpumpen hjelper meg med, er å holde blodsukkeret mer stabilt enn før. Den regner også ut hvor mye insulin jeg trenger til et måltid, basert på hvor mange karbohydrater jeg skal spise. De fleste gangene jeg får høyt eller lavt blodsukker med insulinpumpe, er fordi jeg selv feilberegner mengden karbohydrater i det jeg spiser.

En insulinpumpe har hjulpet meg med mye. Jeg tenker særlig tilbake på gangen jeg fikk feber uten insulinpumpe. Jeg hadde høyt blodsukker hele døgnet, tre dager i strekk. Etter at jeg fikk insulinpumpen min, merkes det nesten ikke på kroppen når jeg har feber.

LES OGSÅ: Insulinpumpe er ikke for alle

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: