Feber med diabetes type 1

Feber med diabetes type 1

Marius Vassnes
Født i 2004, bor i Austevoll kommune utenfor Bergen, har en fysisk aktiv jobb. Fikk diabetes type 1 som 18-åring i august 2022. Begynte med insulinpumpe i januar 2023. Lidenskapelig opptatt av å spre kunnskap og redusere fordommer om diabetes, og har blant annet skrevet flere relevante artikler på Wikipedia.
Publisert første gang: 19.03.23 | Sist redigert: 22.03.23

Å få feber med diabetes type 1, unner jeg ingen. Aldri før har jeg vært så syk og sliten. Blodsukkeret mitt har aldri vært så ustabilt, og jeg har heller aldri før bommet så kraftig på insulindosene som da jeg hadde feber for første gang etter jeg fikk diabetes.

Som en tommelregel skal man øke basaldosen sin med insulin ca 25 % for hver grad kroppstemperaturen stiger over 38. Dette opplevde jeg at hjalp, men det var langt i fra nok. Å beregne rett mengde insulin før måltid ga jeg nesten opp, fordi det føltes helt umulig å treffe rett. Et måltid jeg vanligvis trenger 6 E med hurtigvirkende insulin til, kunne gi meg blodsukker langt over 15 mmol/L med samme dose. Når jeg først tok litt i med insulindosene før måltid, ja da sank blodsukkeret like greit rett ned til 3-tallet. Og jeg måtte spise rundt 50 karbohydrater før jeg så noe særlig stigning. Jeg ble ikke akkurat klok av dette.

Annonse

Å øke basaldosen for mye, spesielt med insulinpenn, er ubehagelig, for plutselig er man jo frisk. Likevel bør man øke den litt. Men ikke mer enn man er komfortabel med, i tillegg til det man får anbefalt av helsepersonell. Korreksjoner med hurtigvirkende insulin funker, men jeg opplevde at blodsukkeret fort stiger igjen etter en slik dose.

LES OGSÅ: Den tiden på året – sykdomssesong

Ikke farlig

Selv om det er kjipt med høyt blodsukker, går det fint at behandlingen sklir litt ut når man er syk. Man får ikke diabeteskomplikasjoner av å gå med litt høyere blodsukker i noen dager. Det er likevel viktig å være klar over at risikoen for å få diabetisk ketoacidose, syreforgiftning, er høyere når man er syk. Test blodsukkeret regelmessig og korriger med insulin dersom det er behov. Om du er usikker, sjekk for ketoner med ketosticks (urinstix). Om du bor i Norge, har du resept på de som «forbruksmateriell for diabetes».

Første feber med diabetes type 1, den var kjip. Jeg er så glad for at jeg har fått insulinpumpe nå. Den hjelper å holde blodsukkeret mer stabilt, selv under feber. En ting er sikkert, å regulere «feber-diabetes» med insulinpenn, det gidder jeg søren ikke igjen.

Forresten, dette er mine egne erfaringer. Rådfør deg med lege eller diabetessykepleier før du gjør store endringer i insulindosene dine, også ved sykdom!

Annonse

LES OGSÅ: Kjenner du igjen tegnene på syreforgiftning?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
5/5 1 tilbakemelding
Del: