Den tiden på året – sykdomssesong

Den tiden på året – sykdomssesong

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 16.01.22

Da var vi her igjen. Vinter. Sykdomssesong. Den tiden på året hvor «alle» opplever en eller annen form for sykdom, og i år var ingen unntak.

Vi var mange som var heldige under pandemien hvor det var lite forkjølelse i omløp, alle var ekstra opptatt av smittevern og vi klarte å unngå sykdom. Etter gjenåpning i september eskalerte det virkelig – og nå snakker vi ikke bare om korona. Selv om høst og vinter kalles for forkjølelsessesong, så har det i virkeligheten florert av smitte i alle varianter.

Annonse

Smitte i alle varianter

I min venninnegjeng er det mange som har små barn i barnehagen, og flere av familiene har slitt med sykdom i en eller annen grad siden starten av september. Det har gått på rundgang i familien, og deretter startet på nytt igjen med et av barna som er i barnehage. Det har vært forkjølelse, omgangssyke og RS-virus, og mye fravær fra både barnehage og jobb. Heldigvis har det gått fint med dem, men det har vært en tøff høst. Som for veldig mange andre i Norge, og ikke minst helsepersonell.

Selv sliter jeg med langvarige luftveisinfeksjoner hvert eneste år, uten at jeg har en tydelig forklaring på det. Jeg har diabetes type 1 og astma, og immunforsvaret mitt er ikke helt på topp. Derfor tar jeg de fleste forholdsregler; spiser D-vitamin og jerntilskudd, vasker hender ofte og holder avstand når det er mulig. Dette er noe jeg har gjort lenge, men det er ikke alltid nok.

LES OGSÅ: Diabetes og kyssesyken – en vanskelig kombinasjon

Selvfølgelig ble jeg også syk

Jeg jobber i en offentlig etat, og har hatt hjemmekontor store deler av pandemien. Da Norge åpnet igjen ble vi tilbakeført til kontoret, men med en hybridløsning hvor vi skal være tre dager på kontoret og to dager hjemme. Det tenkte jeg ville fungere fint, og gledet meg veldig til å treffe kollegaer fysisk igjen.

Samme uke som vi ble tilbakeført på kontoret ble jeg forkjølet, og lå rett ut med høy feber og hoste. Dette varte i litt over en uke, før feberen slapp, og jeg kunne reise tilbake på kontoret for å jobbe igjen. Hosten ga seg derimot ikke, men det gikk fint, ettersom dette ble omtalt som «rest-hoste».

Annonse

Deretter gikk det et par uker og jeg ble syk igjen. Denne gangen med høy feber og en hoste som gjorde så vondt at jeg ikke klarte å puste ordentlig. Legen omtalte det som begynnende lungebetennelse, og det ble skrevet ut både hostesaft, astmamedisin, antibiotika og kortison.

Sykdomssesongen slapp ikke taket i meg

Ikke nok med å håndtere en svært redusert allmenntilstand, ble jo også blodsukkeret et problem med både infeksjon og medisiner som høyner blodsukkeret. Som mange andre diabetikere ønsker ikke jeg å være en belastning for arbeidsgiver, og har derfor ønsket å jobbe hele veien, selv om jeg burde tatt det med ro.

Legen ønsket å sykemelde meg, men ettersom vi har svært mye å gjøre på jobb nå, ble jeg enig med leder om å jobbe hjemmefra så langt jeg orket. Dette for å ha mulighet til å dele opp arbeidsdagen, og for å unngå å smitte andre. Slik som jeg selv mest sannsynlig ble smittet av en syk kollega som kom på jobb med luftveisinfeksjon. Noe som selvfølgelig ikke skulle skjedd. Heldigvis har det vært mulighet for noe tilrettelegging på jobb.

Sykdomssesong, forkjølet kvinne jobber på hjemmekontor
Illustrasjonsfoto: Getty images.

Etter halvannet år som frisk, klarte jeg altså å bli syk to ganger på tre uker, og ikke nok med det – jeg er i skrivende stund fortsatt syk. Det er nå fire uker siden jeg ble dårlig gang nummer to. Formen er langt bedre, men hosten gir seg ikke og feberen går ikke under 38 grader. Jeg er derfor innelåst hjemme, og det er til tider svært frustrerende.

Mulig dette er straffen for at jeg har vært heldig med å unngå sykdom i så lang tid. Det er viktig med litt galgenhumor iblant!

LES OGSÅ: Virus og blodsukker

Sykdom og kortison er ingen god kombinasjon

Blodsukkeret mitt har ikke håndtert sykdom og medisiner så godt som håpet. Vi vet at infeksjoner ofte påvirker blodsukkeret i negativ retning, men dette i kombinasjon med kortison har gitt dager med veldig høyt blodsukker.

Dagene har startet med tilnærmet perfekte målinger, men så fort frokosten har blitt fortært, har det rast oppover i rakettfart. Ofte har det vært høyt gjennom hele dagen, og det er svært slitsomt.

Heldigvis er dette noe jeg er klar over, og har vært gjennom mange ganger før. Har i tillegg fått streng beskjed av fastlegen om å måle ofte, og sette små doser med hurtigvirkende insulin jevnlig.

Dette har fungert greit, og blodsukkeret er bedre nå som jeg har kuttet ut kortison og kun tar antibiotika.

LES OGSÅ: Tren smart etter sykdom

Gikk glipp av gjenåpningsperioden

Høsten ble ikke slik jeg hadde håpet på; det ble full sykdomssesong for meg, så jeg har merket lite til gjenåpningen av samfunnet (som kom og gikk). Forhåpentligvis bedrer formen min seg snart, slik at blodsukkeret går tilbake til normal. Så får vi håpe at samfunnet også friskmeldes snart. Det gleder jeg meg til.

Konklusjonen er: hold dere hjemme hvis dere er syke, ta vare på dere selv og vær forsiktige. Det er unødvendig å ta noen sjanser nå, og med en kronisk sykdom er det viktig å prøve å holde seg frisk for å unngå alvorlig sykdom.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: