Virus og blodsukker

Virus og blodsukker

Elisabeth Karina Larsen Nordvik
Født i 1974, opprinnelig fra Finnsnes, men bor i Tromsø. Hadde svangerskapsdiabetes i 1998/99 som utviklet seg til diabetes type 1. Fikk etter 17 år vite at jeg hadde LADA i grunnen på min diabetes. 2 barn og ett barnebarn. Er utdannet spesialpedagog, men jobber nå som personalkonsulent. Har alltid vært ”flink pike” og møtte nesten veggen i oktober 2018. Var sykemeldt frem til april 2020 og har innsett hva en kronisk sykdom kan medføre etter et langt liv med diabetes, både fysisk og psykisk. Brenner for økt kunnskap og åpenhet rundt diabetes!
Publisert første gang: 18.11.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er høst og forkjølelser og andre virus er her. Jeg slapp ikke unna, jeg heller. Det kom som et snikende teppe uten et forståelig forvarsel.

En helt vanlig tirsdagsettermiddag, uten at jeg hadde spist noe uvanlig, så opplevde jeg at blodsukkeret ble høyt. Det fortsatte utover kvelden og jeg prøvde å bytte slange på insulinpumpa. Men blodsukkeret gikk ikke ned likevel.

Annonse

Jeg satte ekstra insulin, men fortsatt ingenting hjalp. Blodsukkeret forble høyt. Jeg forstod ingenting. Prøvde å gjøre de forebyggende tingene jeg skal gjøre ved høyt blodsukker. Hele natta fortsatte det slik, kroppen responderte ikke optimalt på insulin.

Utslitt

Jeg var helt utslitt da klokken ringte på onsdags morgen. Jeg hadde ikke sjans til å komme meg på jobb den dagen. Ringte sjefen og ga beskjed om at jeg har ligget høyt i blodsukkeret hele natta, slik at jeg valgte å ta dagen hjemme (Ja, jeg har fritak fra arbeidsgiver perioden og kan derfor tillate meg å ta fri når blodsukkeret krangler slik).

Dårlig form

Jeg fikk blodsukkeret under kontroll onsdags formiddag, men merket at formen var laber. Tenkte at det var fordi jeg hadde vært høy over mange timer. Formen ble ikke bedre, og jeg begynte å få litt vondt i halsen også.

LES OGSÅ: Diagnosen som snudde verden på hodet

”Tegnestifter” i halsen

Torsdags morgen, etter en meget urolig natt, våknet jeg med følelsen av ”tegnestifter” i halsen. Konstaterer at jeg også har fått feber. Nok en morgen må jeg ringe sjefen for å si at jeg ikke kommer på jobb. Jeg var blitt syk.

Annonse

”Brygget” på noe

Sjefen og jeg konkluderte med at det var sikkert derfor jeg hadde vært høy i blodsukkeret dagene før. Jeg hadde ”brygget” på noe. Har i ettertid tenkt litt på den samtalen med sjefen. Kroppen min begynte å jobbe mot et virus som enda ikke hadde gitt meg fysiske symptomer. Klarer liksom ikke å bli enig med meg selv om det er positivt eller negativt?

Positivt eller negativt?

Det er jo positivt fordi jeg lettere kan forstå at det er noe som ikke stemmer i kroppen min. Negativt fordi et høyt blodsukker betyr jo ikke bestandig at jeg blir syk. Det kan være veldig mange andre årsaker til et høyt blodsukker.

Tilleggsbelastning ved virussykdom

 Jeg jobbet konstant for at blodsukkeret ikke skulle bli høyt mens viruset herjet i kroppen. Det er ingen tvil om at jeg føler en tilleggsbelastning å ha diabetes når jeg blir syk.

LES OGSÅ: Diabetes og kyssesyken – en vanskelig kombinasjon

Lengre tid for å bli frisk

Igjen kjente jeg på den samvittigheten som kan spise meg når jeg blir syk og må være borte fra jobb. Jeg har gjennom årene innsett at jeg muligens trenger litt lengre tid på å bli frisk etter et virus. En ting er å få viruset under kontroll, men jeg skal jo også ha blodsukkeret mitt under kontroll. Det er slitsomt!

Til salgs!

I disse periodene blir jeg skikkelig lei diabetesen min! Det å være på vakt hele tiden! Jeg klarer liksom ikke å senke skuldene skikkelig og da i tillegg ha et virus som er uforutsigbart gjør det hele vanskelig. Jeg selger derfor min diabetes – til laveste bud!

LES OGSÅ: Med diabetes fulgte psykiske plager

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: