Insulinpumpe er ikke for alle

Insulinpumpe er ikke for alle

Marius Vassnes
Født i 2004, bor i Austevoll kommune utenfor Bergen, har en fysisk aktiv jobb. Fikk diabetes type 1 som 18-åring i august 2022. Begynte med insulinpumpe i januar 2023. Lidenskapelig opptatt av å spre kunnskap og redusere fordommer om diabetes, og har blant annet skrevet flere relevante artikler på Wikipedia.
Publisert første gang: 26.06.23

I teorien skal alle med diabetes type 1 i Norge vurderes for å starte med insulinpumpe. Jeg bruker en insulinpumpe som kan kommunisere med en sensor og regulere insulintilførselen automatisk, og er ofte fornøyd. Allikevel tror jeg ikke behandlingen passer for alle.

Insulinpumpe er kanskje helst for de som er litt tekniske, de som liker tall og er motvierte for å ta skrittet ut av det kjente og inn i det nye.

Annonse

Da jeg skulle starte med insulinpumpe, måtte jeg gjennomføre et 3-dagers kurs på Haukeland sykehus. Vi var fem stykk som skulle begynne med insulinpumpe. På dag én ble pumpene satt på, og vi fikk bruke de hjemme etter kurset også. Allerede på dag to var vi redusert til tre deltakere på kurset. To stykk hadde gitt opp. Den ene synest at det ble for mye å sette seg inn i. Nummer to som ga opp visste ikke hva pumpebehandling innebærte. «Må jeg gå med pumpen hele døgnet?», «Jeg skal vel ikke sove med den greia der?».

Ny omstilling

Med noen pumper, slik som min, må du telle karbohydrater i måltidene du spiser. Dersom du har hatt diabetes lenge, uten å ha brukt karbohydrat-telling, blir overgangen stor.

Pumpen trenger vedlikehold. Bruker du slange, skal denne skiftest ofte, du må fylle på insulin, du må finjustere tallene pumpen bruker, for eksempel insulin-karbohydrat faktoren.

LES OGSÅ: Kurs i å beregne karbohydrater

Mine råd til deg som skal starte på insulinpumpe

Uansett hvor mye positivt du har hørt om insulinpumpe, anbefaler jeg deg å sette deg inn i hva det innebærer. Ikke bare takk ja til en pumpe og møt opp på kurs. Sett deg ned, se noen videoer på YouTube, les deg opp og hør med andre hvordan de opplever pumpebehandling.

Annonse

Tror du insulinpump er noe for deg? Hvis du med hånden på hjertet kan si «ja, det tror jeg», synest jeg du skal prøve. Om det ikke passer allikevel, er det ingen skam å snu.

LES OGSÅ: Insulinpumpebehandling – kan det være noe for meg?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
5/5 1 tilbakemelding
Del: