Kurs i å beregne karbohydrater

Kurs i å beregne karbohydrater

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 24.02.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Forrige gang jeg var på kontroll hos min diabetessykepleier, lærte jeg meg mye nytt. Jeg lærte både noen nye begreper som time in range, insulinfølsomhetsfaktor, karbohydratfaktor, og at det finnes et eget kurs for å lære å beregne karbohydrater.

Siden jeg var så godt i gang med å lære nye ting, tenkte jeg: «Hvorfor ikke? Meld meg på!»

Det skal sies at jeg har drevet på med dette selv en stund. Jeg har Omnipod insulinpumpe, og denne har en egen boluskalkulator.

Annonse

Her kan jeg legge inn blodsukker og antall karbohydrater, så kommer pumpen med et forslag til insulindose.

Å beregne karbohydrater er ikke noe nytt

Å regne karbohydrater er ikke noe nytt. Jeg ble presentert for dette på barneavdelingen av min daværende lege da jeg var 18-19 år. Likevel minnes jeg at dette kom med en viss skepsis.

Legen min var redd for at jeg skulle bli FOR opphengt i det, og at dette kunne gi meg et enda vanskeligere forhold til mitt allerede anstrengte forhold til diabetes og mat.

Jeg begynte likevel så smått. Lærte meg hvor mange gram karbohydrater det var i ting jeg spiste ofte. Brødskive, knekkebrød, frukt.

Etter hvert som jeg begynte å automatisere hvor mye karbohydrater det var i en del matvarer, synes jeg dette var ganske praktisk og ikke noe stress i det hele tatt å regne karbohydratene. Jeg merket også at det ble lettere å regulere blodsukkeret, og at de forslagene pumpen kom med ofte var riktige.

LES OGSÅ: Jakten på den perfekte følingsmaten

Annonse

Kunnskapen om sykdommen har blitt større

Jeg kommer nok aldri til å glemme den tilnærmingen jeg ble møtt med da jeg fikk diabetes: Spis minst mulig sukker! Vi lærte ingenting om å regne karbohydrater.

Vi tok legenes råd kanskje litt for bokstavelig, og kuttet ut så å si alt som inneholdt sukker. Mye har skjedd på 17 år. Behandlingsmulighetene har blitt bedre, og kunnskapen om sykdommen større.

Jeg vet at de som har hatt diabetes lenger enn meg, har gjennomgått verre ting. De har måttet veie maten og levd på streng diett. Alt var med andre ord ikke bedre før.

LES OGSÅ: Det er ikke bare ett type kosthold for oss med diabetes

«Diabetes er ingen matsykdom»

Jeg tenker med gru tilbake på de gangene jeg skulle ut og spise og det var buffet.  Da var det ofte kaker, desserter og syltetøy merket med “dia-vennlig”. Jeg følte meg nesten litt stigmatisert og følte at jeg måtte velge disse alternativene da de var sukkerfrie og for oss som hadde diabetes. 

I dag lever jeg etter det mantra jeg fikk av en meget klok ernæringsfysiolog. På den tiden var mitt forhold til mat vanskelig, og jeg trodde jeg burde unngå karbohydrater og sukker i størst mulig grad.

“Diabetes er ingen matsykdom”, sa ernæringsfysiologen til meg. Og dette var noe av det første vi ble presentert for på kurset også. “Spis mest mulig sunn, vanlig mat”, ble det sagt der.

På kurset lærte vi også hvordan vi kan beregne karbohydrater i maten vi spiser, og hvor mye insulin vi trenger til dette. Vi lærte ord som karbohydratfaktorer og insulinfølsomhetsfaktorer.

Insulinet er til for at du skal kunne spise vanlig mat og du trenger insulin uansett hva du spiser.

LES OGSÅ: Bedre blodsukkerregulering med trening

Kurs i å beregne karbohydrater er svært nyttig

Er du ikke kjent med å regne karbohydrater, tror jeg du vil få mye ut av å delta på et slikt kurs. I tillegg til en påminnelse om at du ikke trenger leve på diett selv om du har diabetes. Jeg anbefaler deg uansett å teste det ut.

Begynn å sette deg litt inn i hva de ulike tingene du spiser inneholder av karbohydrater. Neste gang du er hos diabetessykepleieren, hør om mulighetene for et kurs der du kan lære å beregne karbohydrater.

Min diabetessykepleier lærte meg også mye da jeg var på kontroll, og jeg fikk hjelp til å justere insulinpumpen til mine behov, slik at alle faktorer blir riktige.  

LES OGSÅ: Jeg har sluttet å måle blodsukkeret

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
4/5 1 tilbakemelding
Del: