«Får man diabetes av å spise sukker, egentlig?»

«Får man diabetes av å spise sukker, egentlig?»

Linda Terwindt
Født i 1983 og har to barn. Linda har hatt diabetes type 1 siden 1991. Hun har to utdannelser innen helsevesenet; hjelpepleier og apotektekniker. Linda synes det er viktig å bidra til å spre riktig informasjon om diabetes
Publisert første gang: 07.02.19 | Sist redigert: 27.04.23

Den generelle oppfatningen blant folk ser ut til å være at det er tilfelle. I hvert fall hvis man skal tro intervjuer av «mannen i gata» på programmet «Folkeopplysningen» på NRK.

I en episode av Folkeopplysningen som var viet til sukker, påpeker programlederen at fedme kan føre til diabetes type 2, og at for mye sukker kan føre til fedme. Men spør videre om sukkeret i seg selv kan gi diabetes? De stilte spørsmålet til folk gata: «kan man få diabetes av å spise for mye sukker?». Overraskende mange svarte «ja».

Annonse

Men på en annen side; Hvordan ble folks meninger viktigere enn fakta? Jeg husker en gang jeg ble brukt som eksempel i en mors svake øyeblikk, frustrert over sønnens stadige mas om godterier.

«Se her! Se hva hun har!», sa hun mens hun engasjert pekte på både insulinpumpe og kontinuerlig blodsukkermåler. «Har du lyst til å gå rundt med sånt? For det er sånn du ender opp om du fortsetter med den godterispisingen din!».

Av hensyn til henne og sønnen som sto der perpleks og forundret, må jeg innrømme at jeg forholdt meg stum. Følte at dette rett og slett var en familiær diskusjon jeg ikke ville blandes inn i.

LES OGSÅ: 4 vanlige myter om diabetes som må avlives

Det skremmer meg at folk tror dette

Jeg har jo ikke fått diabetes type 1 fordi jeg har spist sukker. Det skremmer meg at folk har denne oppfatningen, og ikke minst at de lærer dette vekk til barn.

Annonse

Barn er barn – godteri er livet. Den verste trusselen man kan komme med er at lørdagsgodtet skal fjernes grunnet dårlig oppførsel. Jeg kom selv med den trusselen til eldste jenta her om dagen, og jeg kunne virkelig se at hun slet med å innse at det faktisk var tilfelle.

får man virkelig diabetes av å spise sukker
Illustrasjonsfoto: Getty images.

Ja, sukker gir oss gode følelser, og det skyldes hormoner. Sukker frigjør hormoner som dopamin og serotonin som stimulerer belønningssenteret i hjernen. Man kan kanskje si at man på en måte blir «ruset» av sukker.

Men sukker (glukose) er også viktig for hjernens funksjon, og hvis ikke hjernen fungerer skikkelig – hvordan står det da til med resten av kroppen? Enhver av oss som har opplevd virkelig lave blodsukkerverdier kan skrive under på at kroppen kollapser litt og litt uten sukker.

LES OGSÅ: Hvilken sukkererstatning bør du velge? Her er oversikten du trenger

Hvis du fortsatt lurer: svaret er «NEI»

Internett er fullt av råd angående kosthold for å «unngå å få diabetes». Og kosthold er selvsagt viktig, men kanskje ikke akkurat på den måten mange tror. Så la oss spørre igjen: får man virkelig diabetes av å spise sukker? I programmet Folkeopplysningen svarer professor Christian Drevon ved Universitetet i Oslo, et kontant «NEI!».

Samtidig påpeker han at når det kommer til type 2 så er hovedproblemet at man spiser for mye, generelt sett.

Jeg prøvde faktisk å lage en meningsmåling på Facebook blant mine egne venner for å finne ut hva de trodde om dette. Som jeg har skrevet om tidligere er jeg opptatt av å spre riktig informasjon om diabetes, og det kan se ut til at jeg muligens har gjort mitt for å endre folks syn på diabetes generelt. For ingen av Facebook-vennene mine som svarte på meningsmålingen tror at man får diabetes av å spise sukker.

LES OGSÅ: Nei, en healer kan ikke gjøre meg frisk fra diabetes, men «takk» for tipset

Kilder:
Folkeopplysningen – Sukker, NRK.
Ny Vitenskap, utgave 1 – 2015

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: