– Det er spennende å se inn i fremtiden for diabetesbehandling

– Det er spennende å se inn i fremtiden for diabetesbehandling

Stine Helén Tunstrøm
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 12.04.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Et møte med ny teknologi, utveksling av erfaringer og et knippe nye venner – slik var det da vi tok med bloggerne på diabeteskonferanse i Wien.

Annonse

I februar tok vi i Lev med diabetes med oss fem av våre bloggere til Wien for å delta på den internasjonale konferansen «Advanced Technologies & Treatments for Diabetes» (ATTD 2018).

Over tre dager fikk bloggerne; Linda, Kjell Arild, Emilie, Jørgen og Kristi, muligheten til å se hva verden har å tilby av medisinske og teknologiske hjelpemidler for de med diabetes.

Og ikke minst, et innblikk i hva fremtiden har å by på.

– Jeg syns det er veldig nyttig å dra på slike turer. Man blir kjent med andre i samme situasjon og får utveksle erfaringer. Samtidig får man faglig oppdatering om hva som skjer med teknologisk og medisinsk utvikling, sier Linda.

LES OGSÅ: En verden full av hjelpemidler

Annonse

Innblikk i avansert teknologi

Dette er ikke første gangen bloggerne våre har fått muligheten til å reise på denne årlige diabeteskonferansen. Både Linda og Emilie var med til ATTD i Paris i fjor, og det ga virkelig mersmak.

– Da var vi bare to bloggere som reiste, men det at vi nå var hele 5 stykker var virkelig gøy, forteller Emilie.

wien diabeteskonferanse

Fra venstre: Kjell Arild, Linda og Jørgen. Foto: Stine Helén Tunstrøm.

På kongressen får man faglig input og innblikk i det nyeste som foregår innenfor diabetesforskning og teknologi.

– Her kan man gå rundt på stands og sjekke ut ulike produkter, og snakke med leverandørene bak det. Det er spennende å se hva som er det nyeste, sier hun.

Også en av vår nyeste bloggere, Kjell Arild, synes det var svært nyttig å få et dypere innblikk i utvikling og forskning innen diabetes.

– Det er veldig spennende å få reise på en tur der man treffer likesinnede og kan utveksle erfaringer. Og det å få delta på messer der fremtiden for diabetesbehandling presenteres, sier Kjell Arild.

– Når man først må forholde seg til dritten som diabetes er, så er det et privilegium å få lov til å være en del av det miljøet som Levmeddiabetes representerer, legger han til.

LES OGSÅ: Åpenhet om diabetesen skaper trygghet

diabeteskonferanse ATTD Wien

Samlet på kongressen for å utforske alt som er nytt innen diabetesteknologi. Foto: Lev med diabetes.

Fremtidens CGM – bloggernes store høydepunkt

Blant det store mangfoldet av hjelpemidler og nyvinninger var det spesielt én ting som fanget alle bloggernes interesse.

– Jeg syntes foredraget til Eversense var interessant fordi vi fikk innblikk i hva de jobber med og hvordan CGM kan se ut i fremtiden. At Eversense nå er godkjent for bruk i 180 dager er et stort skritt i riktig retning. Da trenger vi bare å sette inn sensoren 2 ganger i året. Jeg håper bare denne teknologien blir tilgjengelig for oss i Norge også, forteller Jørgen.

Alt av teknologiske framskritt som gjør livet lettere er av åpenbare grunner svært appellerende for bloggerne, slik det nok er for alle med diabetes.  Mobile løsninger og apper til smarttelefoner, som åpner for at det meste kan styres via telefonen, er nok derfor noe vi vil se langt mer av i fremtiden.

– Her har jeg fått bli kjent med flere mennesker som brenner for det samme som meg; at diabetes skal bli en sykdom som er lettere å behandle med ny avansert teknologi. Som mySugr sier; «Make diabetes suck less», legger Jøgen til.

LES OGSÅ: mySugr: – Dette er den beste appen jeg har klart å finne

diabeteskonferanse bloggere

Emilie og Kristi morer seg på besøk hos mySugr. Foto: Stine Helén Tunstrøm.

Nyttig å utveksle erfaringer med andre

Det er likevel ikke bare det faglige plan som har bidratt med ny lærdom og gode opplevelser på denne turen. Det sosiale har vært minst like viktig, og ifølge Kristi kanskje til og med det viktigste.

– Turen var først og fremst utrolig sosial og hyggelig på alle måter. Jeg har aldri reist sammen med andre med diabetes før, og det var utrolig fint å være sammen med andre som forstår meg. Jeg må vanligvis alltid forklare og unnskylde meg, men på tur med andre med diabetes type 1 var ikke det nødvendig, sier Kristi.

Det kan være nyttig å se at man ikke er alene om å ha diabetes. Og at de fleste greier å leve et godt liv, til tross for ulike utfordringer. Det er tross alt mye man kan lære fra andres erfaringer.

wien diabeteskonferanse mySugr

Stemningen var svært god da vi besøkte hovedkontoret til mySugr. Foto: Stine Helén Tunstrøm-

– Jeg fikk noe nyttig informasjon. Blant annet fant jeg ut at jeg har kjørt uten gyldig sertifikat siden jeg fikk diabetes. Nå har jeg vært hos legen og fått dokumentasjonen jeg trenger, og skal til Vegvesenet og få nytt førerkort i morgen, forteller hun.

Også Emilie setter særlig pris på det gode samholdet som oppstår på slike turer. Spesielt det å se hvordan andre med diabetes håndterer situasjoner med mat, føling, alkohol og alt det uforutsigbare som kan oppstå på reise.

– Det er så godt å se at samtlige som reiste sammen på tur koser seg med mat og drikke. Samtidig som vi tar ulike forbehold og setter oss selv og vår diabetes først. Det er deilig at alt ikke trenger å være så seriøst hele tiden og at man faktisk kan tulle litt med det. Som en i reisefølget sa; «Nei, nå tør jeg ikke sjekke blodsukkeret for nå vet jeg det er høyt», forteller Emilie.

LES OGSÅ: Gode reiseråd til deg med diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: