Kunstig intelligens – er dette fremtidens hjelpemidler?

Kunstig intelligens – er dette fremtidens hjelpemidler?

Linda Terwindt
Født i 1983 og har to barn. Linda har hatt diabetes type 1 siden 1991. Hun har to utdannelser innen helsevesenet; hjelpepleier og apotektekniker. Linda synes det er viktig å bidra til å spre riktig informasjon om diabetes
Publisert første gang: 04.01.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Tenk om en app kunne styre alt? Jeg har fått et glimt inn i en mulig fremtid, en fremtid som kan bli litt enklere for oss med diabetes.

Annonse

I begynnelsen av september var jeg så heldig å være med på en fantastisk happening i Lisboa. EASD (The European Association for The Study of Diabetes) som avholdes hvert år.

Dette er en samling for legemiddelindustri, forskere og helsepersonell som har med diabetes å gjøre. Kjempespennende for oss som er mer enn gjennomsnittlig interessert i den slags.

Nok en gang har jeg fått være med Roche på tur (var jo med til ATTD – Advanced Technologies & Treatments for Diabetes i Paris i februar) og nok en gang fikk jeg møte masse bloggere fra verden rundt. Det er fantastisk å føle tilhørigheten av et større felleskap.

LES OGSÅ: Vil gjøre det mulig for hele helseindustrien å samarbeide for bedre diabetesbehandling

Stole på en app som styrer alt?

Et av temaene som ble tatt opp og som interesserer meg stort, er at en app skal kunne styre alt som har med diabetesen å gjøre. Kanskje er dette et av fremtidens hjelpemidler.

Annonse

Alt fra å kommunisere med insulinpumpe, kontinuerlig blodsukkermåler og vanlig blodsukkermåler, til å kommunisere med lege/diabetessykepleier, annet helsepersonell eller medhjelpere og apotek.

Jeg syns dette virker både skummelt og ekstremt spennende. Man blir liksom å sette all lit til at tekniske hjelpemidler skal hjelpe oss igjennom hverdagen – langt mer enn før. Det er fortsett mye testing som må gjøres før dette kan settes ut i livet, men tenk da;

At man en gang skal slippe å tenke. Kanskje du bare måler blodsukkeret, tar bilde av hva du skal spise, legger det inn i appen, og så styrer den resten? Kanskje den samtidig holder oversikt over alt som har med diabetesen å gjøre?

LES OGSÅ: Accu-Chek Guide – en ny generasjon blodsukkerapparat

Roche symposium Lisboa 2017

Foto: Stine Helén Tunstrøm.

mySugr – en plattform med uendelige muligheter

mySugr er en app som kan lastes ned til telefon eller nettbrett hvor man kan legge inn alt som har med diabetes å gjøre. Den har per i dag 1 million registrerte brukere på verdensbasis.

Appen er ISO merket og dermed registrert som medisinsk materiell. Den har blant annet innebygget bolus-kalkulator som hjelper deg å regne ut riktig insulindose til mengde karbohydrater du spiser. Ideen er å utvikle appen til å tenke som en bukspyttkjertel (som for øvrig også er en bok av Gary Schneider).

Fra før av har appen loggbok, men tenk å få inn en detaljert analysefunksjon (hvorfor gjør blodsukkeret som det gjør?) Tenk å få inn coaching fra helsepersonell eller andre mennesker med bred erfaring innenfor diabetes,. Tenk å få direktebestilling av resepter fra lege OG medisiner fra apoteket – og materiell til insulinpumpe/kontinuerlig blodsukkermåler.

Mulighetene er uendelige hvis man begynner å tenke på det.

LES OGSÅ: Nei, en healer kan ikke gjøre meg frisk fra diabetes, men «takk» for tipset

Mens vi venter på fremtidens hjelpemidler

Jeg personlig er i hvert fall veldig tent på en hverdag der jeg slipper å telle karbohydrater eller ta spesielle hensyn til blodsukkeret.

Innimellom skulle jeg ønske jeg hadde mer teknisk innsikt, slik at jeg kunne utvikle noe selv. Men den gang ei.

I mellomtiden får jeg bare benytte meg av de fantastiske hjelpemidlene som allerede finnes og sitte på gjerdet og vente – og håpe det ikke er så altfor mange årene til et nytt fantastisk teknologisk gjennombrudd innen diabeteshjelpemidler.

Hva tenker du om å overlate alt som har med diabetesen å gjøre til en app?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: