– Accu-Chek Insight-pumpen har endret livet mitt

– Accu-Chek Insight-pumpen har endret livet mitt

Bidragsytere
Dette er innhold laget av forfattere fra vårt internasjonale nettverk.
Publisert første gang: 17.10.17 | Sist redigert: 26.10.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Større livsglede og mer overskudd er resultatet etter at Christina Maibom begynte med  Accu-Chek Insight-pumpen og lærte å telle karbohydrater.

Annonse

Tekst: Andrea Bak Foto: Sara Skytte

– Jeg prøvde meg bare frem, sier Christina om tiden før hun kom på kurs for å lære å telle karbohydrater.

– Jeg hadde ikke satt meg ordentlig inn i det. Det gikk jo greit, men nå går det mye bedre, sier hun.

Christina er 40 år og har hatt diabetes siden 2002. For en tid tilbake fikk hun Accu-Chek Insight-pumpen, etter å ha brukt penn. Samtidig tok hun et kurs i å telle karbohydrater. De to tingene, i kombinasjon, gjorde at hun ble bedre regulert og fikk det mye bedre enn hun hadde hatt det før.

Det å få en insulinpumpe var noe hun hadde vært imot, inntil da. – Jeg syntes jo det gikk greit uten, og jeg baserte i høy grad motstanden min mot pumpen på en masse fordommer og uvitenhet rundt det å ha en pumpe, forteller hun.

Annonse

Jeg føler virkelig at det er jeg som har kontrollen på min diabetes, og ikke omvendt.

Ingen hindring!

Christina er aktiv og driver mye med sport.

– Jeg var overbevist om at pumpen skulle sitte på hele tiden, og det kunne jeg ikke forestille meg at ville være noe behagelig. Jeg trodde at det å ha en pumpe sittende på kroppen ville forhindre meg i å løpe og trene styrke, og ellers hindre meg i alle de andre tingene jeg liker å gjøre. Jeg kunne ikke se for meg at jeg skulle måtte forholde meg til en dings på kroppen døgnet rundt, sier hun.

Les også: Insulinpumpe og trening på 1-2-3

Ja til ny pumpe

Det var først da Christina over en lengre periode opplevde at det var vanskelig å styre blodsukkeret sitt, at tanken om å få en Accu-Chek Insight pumpe ikke lenger føltes så fjern.

Hun følte seg  ikke bra da hun våknet om morgenen, og da hun fikk koblet en blodsukkersensor å kroppen, viste det seg at at blodsukkeret hennes hadde falt drastisk hver eneste natt. Samtidig begynte hun å få konsentrasjonsproblemer på jobben og hun opplevde drastiske humørsvingninger. Da hun, som en av de første i Norden, fikk mulighet til å få den helt ny pumpen: Accu-Chek Insight, så sa hun ja til å prøve det. Det har hun ikke angret på.

-Accu-Chek Insight har endret livet mitt. Jeg er riktig regulert nå, og prøver av langtidsblodsukkeret mitt ser bedre ut enn de noensinne har gjort. De skal helst ligge på maks 7,3. Før lå jeg alltid på rundt 8,0, og nå ligger jeg på 6,8. Det er mye bedre enn forventet!

Mer overskudd

Accu-Chek Insight har gitt flere bonuser  for Christina.

– Jeg har fått masse energi, og jeg har ingen problemer med å konsentrere meg og ha fokus på jobben. I en lederjobb med et stort ansvar er det viktig at du også har overskudd. Det har jeg nå. Jeg har og gått ned fem kilo, og føler meg i det hele tatt mer livsglad. Jeg føler virkelig at det er jeg som har kontrollen på min diabetes, og ikke omvendt.

Pumpen og treningen harmonerer bedre enn jeg hadde trodd.

Christina drømmer om å løpe et maraton. Hun var godt igang med treningen, da problemer med å regulere blodsukkeret satte en stopper for det. Det var et stort slag i ansiktet, men nå er løpetreningen tatt opp igjen.

– Jeg løper tre ganger i uken, men jeg venter med å trene meg opp til maraton til jeg har vendt meg hundre prosent til Accu-Chek Insight, forteller hun og tilfører at pumpen og treningen harmonerer bedre enn hun hadde trodd.

Forholdsregler før ferien

Ikke alt med ny pumpe har vært rosenrødt for Christina. Den første gangen hun skulle reise utenlands med pumpen var det nære på at hun fikk problemer.

– Jeg var på solferie, og mens jeg var ute og badet, falt plasteret og infusjonssettet av. Jeg skal skifte infusjonssettet hver tredje dag og hadde tatt med meg seks sett for å ha noen ekstra. Jeg ble redd. Jeg hadde badet med det mange ganger før uten at det hadde skjedd noe. Men jeg har åpenbart svettet mer enn jeg pleier. For mens jeg badet, så falt det ut.

Da hun skulle sette inn den neste, traff hun et blodkar og måtte gjøre det på nytt. Hun ble mer og mer nervøs. Til slutt hadde hun bare to igjen.

– Da følte jeg meg presset. Det er jo et så nytt system og jeg kunne ikke bare få noen nye sett mens jeg var i utlandet. Det hadde ikke vært noe problem hvis jeg hadde vært hjemme.

Til slutt lykkes hun. Christina valgte å la det sitte en ekstra dag, og heller  skifte det når hun kom hjem. – Jeg lærte mye av den episoden, sier hun og forteller at den neste turen på badeferie i Italia, gikk helt problemfritt. – Da tok jeg med 20 sett, og jeg hadde ingen problemer. Men jeg har lært å ta de nødvendige forhåndsregler, sier hun.

Les også: Insulinpumpe på stranda – hva må du tenke på?

De vanskelige karbohydratene

Det er ikke kun Accu-Chek Insight  som har gjort livet til Christina enklere og bedre. I forbindelse med at hun fikk Accu-Chek Insight , valgte hun å gå på et kurs for å lære seg å telle karbohydrater. Det har vært veldig nyttig.

– Jeg er ikke typen som finner frem på nettet og leser alt om karbohydrater. Og jeg kan se i dag, at veiledningen jeg fikk om karbohydrater da jeg ble diagnostisert, nok ikke var så god, sier hun.

En åpenbaring

I mange år tok jeg bare en fast ekstra dose hvis jeg hadde spist noe med sukker i. Jeg skjønte ikke helt hvordan det hang sammen, og så lenge det fungerte så hadde jeg ingen  grunn til å endre noe. – Det var litt av en åpenbaring da jeg lærte å se sammenhengen, smiler hun.

– Du lærer jo fort at det er 25 gram karbohydrat i en skive rugbrød, men en frokostbuffet blir fort uoversiktelig. For du vet jo ikke om det er sukker i dressingen?
I mange år famlet jeg meg frem. Når jeg nå ser hvor mye jeg har tatt ved siden av, så jeg forstår godt hvorfor blodsukkeret mitt noen ganger lå for høyt. Jeg hadde et pent gjennomsnittsblodsukker, men det svingte altfor mye og var ikke sunt for kroppen. Det tok litt tid å lære, men når du først lærer det, så går det enkelt. Det er veldig deilig, sier hun.

Accu-Chek Insight er tilgjengelig i Norge, snakk med din diabetessykepleier.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: