Insulinpumpe og trening på 1-2-3

Insulinpumpe og trening på 1-2-3

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 16.07.14 | Sist redigert: 06.02.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er fullt mulig å holde kontroll på blodsukkeret når du trener, så lenge du kjenner oppskriften. Her er tre gode tips til hvordan holde kontroll på blodsukkeret når man trener med insulinpumpe.

Annonse

Noen er overrasket over å finne ut at trening kan hjelpe deg med å holde kontroll på blodsukkeret. Om du ikke trener nå og vil starte, så bør du starte med å ta kontakt med legen eller diabetessykepleieren din. Pass på å få et OK fra dem før du starter.

Du trenger ikke noe spesialutstyr, heller ikke melde deg inn på et treningssenter for å begynne å trene – selv om det for noen kan gjøre det enklere. Å gå tur er en flott måte å starte å trene på, eller prøv noe annet som får deg i bevegelse.

LES OGSÅ: Ja, intensiv trening påvirker blodsukkeret

1. Sjekk at kanylen sitter på etter trening

Først og fremst er det viktig å vite at kanylen kan falle av når du svetter, hvis du trener med pumpe. Spesielt når du trener i varmt vær. Vær derfor nøye med å kontrollere at kanylen sitter på underveis og etter at du har trent.

2. Sjekk blodsukkeret – sett en midlertidig basaldose

Du kan se resultatene fra din trening ved å teste blodsukkernivået. Test før du trener og etter treningsøkta for å se hvordan aktiviteten har påvirket dine verdier. I tillegg til at målingen hjelper deg å se hvilken påvirkning treningen har, kan testing etter aktiviteten gi deg et varsel om blodsukkeret er for lavt, slik at du unngår hypoglykemi (her kan du lese mer om hyperglykemi).

Annonse

For å forhindre hypoglykemi kan du endre til en midlertidig basaldose på insulinpumpen. Ved å redusere dosen under aktiviteten, vil du gi kroppen din mindre insulin enn du vanligvis får i deg. Spør din diabetessykepleier for å finne ut av hvilken mengde som passer best for deg.

Om du tester dette så bør du skrive ned dine blodsukkertall slik at du finner ut hvordan dette fungerer for deg. Noen må starte den midlertidige endringen en halvtime før aktiviteten, og noen må ha den midlertidige basaldosen i flere timer etter at de er ferdig med å trene.

Om du opplever hypoglykemi 6-8 timer etter endt treningsøkt, eller til og med senere, så kontakt din lege eller diabetessykepleier. De kan hjelpe deg med å finjustere lengden på den midlertidige basaldosen.

LES OGSÅ: Slik holder du blodsukkeret oppe under trening

3. Spis litt karbohydrater før økten

I tillegg til en midlertidig basaldose kan det også være lurt å spise litt før du trener. Hvor mye karbohydrater du trenger avhenger av hvor hardt og hvor lenge du har tenkt til å trene. Om du for eksempel har tenkt å gå i 30-60 minutter trenger du kanskje 15-30 gram karbohydrater før du går.

Jobb sammen med din diabetessykepleier for å finne hvor mye karbohydrater du skal spise, hvilken prosent du skal redusere basaldosen til og hvor lenge du skal regulere den midlertidige dosen. Det kommer nok til å ta et par økter før du finner ut av hva som fungerer best for deg.

LES OGSÅ: Kjenner familien din til disse faktaene om blodsukkeret?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: