En dag i livet

En dag i livet

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 06.12.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

I løpet av en dag er det uendelig med faktorer å ta hensyn til for å holde blodsukkeret stabilt.

Annonse

Uansett om man tilsynelatende tar alle forhåndsregler lar det seg ikke alltid gjøre. Derfor vil jeg dele mine erfaringer fra helt normale dager med diabetes.

De vanskelige situasjonene, de givende og de helt normale opplevelsene. Jeg vil påpeke at dette er mine egne opplevelser og erfaringer, andres situasjon kan være helt annerledes.

Følingsløs natt

God morgen verden! Står opp 07:30 uansett om jeg ikke har forelesninger på universitetet før klokken tolv. Jeg liker å holde døgnrytmen så stabil som mulig. Måler blodsukkeret: 6. PERFEKT! Jeg har slitt litt de siste nettene med følinger.

I går kom jeg hjem fra trening og målte 6.9, spiste tre skiver og satt ikke hurtigvirkende insulin, så da vet jeg i hvert fall hvor mye innvirkning etterforbrenningen har på nattestid.

Starter dagen med frokost, to skiver med egg og skinke. Setter insulin til måltidet. Tar Omega3 og D-vitamin, fikk etter fjorårets mangel på vitamin D beskjed om å begynne å ta det hver høst.

Annonse

Begynner å se på en midtveisoppgave som må bestås for å få lov til å gå opp til eksamen, skal ikke leveres før om tre uker.

Jeg tar det senere. Ser heller en episode av Parks and Recreation før jeg drar til Universitetet.

LES OGSÅ: Hvordan takler du stressende dager når du har diabetes

Forelesning og urasjonell frykt for lavt blodsukker

Det er meget ubehagelig å sitte i en forelesningssal med lavt blodsukker.

Blodsukkeret mitt er stort sett stabilt på dagtid. Fortsatt blir jeg lett bekymret for at blodsukkeret mitt skal gå lavt i løpet av en dobbel forelesningstime. Jeg har ingen problemer med å måle blodsukker eller sette insulin foran andre.

På den andre siden synes jeg det er meget ubehagelig å sitte i en forelesningssal med lavt blodsukker, for så å måtte finne frem følingsmat og liknende.

Jeg tror grunnen til dette er at det er trangt i lokalene, og man sitter helt inntil andre folk. Alt går vel å merke helt fint i dag, og blodsukkeret holder seg stabilt de fire timene jeg er på universitetet.

Middag og trening

Jeg har fri fra jobb i dag og tar meg derfor god tid med middagen. Ovnsbakt søtpotet og stekt laks med rotgrønnsaker.

Har spist dette en del ganger før og vet derfor godt hvor mye insulin jeg trenger. Setter litt mindre insulin enn normalt siden jeg har planer om å trene etterpå.

Jeg teller ikke karbohydrater bortsett fra i perioder for å få oversikt over endringer i insulinsensitivitet. HbA1c’en min kunne sikkert vært lavere, men jeg ligger konsekvent på 6.8-7.1 og er fornøyd med det. Diabetes tar opp nok tid allerede.

Treningsøkten i dag er bein og skuldre. Relativt store muskelgrupper og jeg vet fra tidligere erfaring at blodsukkeret normalt ligger ganske stabilt, eller synker noe i løpet av en økt.

Jeg har aldri opplevd en økning som direkte konsekvens av en hard styrketreningsøkt, men vet om mange andre som sliter med at blodsukkeret skyter i været.

LES OGSÅ: Få bedre blodsukkerkontroll med styrketrening

Kveld og avslapping

Etter trening måler jeg blodsukkeret til 6.8, det har ligget stabilt hele dagen. Jeg har ikke hatt følinger eller ligget over 8 på noe tidspunkt jeg har målt. En eksepsjonelt god dag for blodsukkeret og det fortjener garantert en klapp på skulderen. Resten av kvelden slapper jeg av i leiligheten med en god bok og serietitting.

Gått litt mye tid på Parks and Recreation i det siste, rettferdiggjør det med at jeg ligger à jour med det som skal gjøres på studie denne uken. Noe jeg definitivt må bli flinkere på er å ta mer tid til meg selv – og bare slappe av.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: