Med diabetes i ekstremvarme – del 2

Med diabetes i ekstremvarme – del 2

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 11.08.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Her er noen erfaringer jeg gjorde meg etter en uke i ekstremvarme i Tyrkia.

Annonse

Jeg er avhengig av å trene for å holde blodsukkeret stabilt og løping er min passion. Men hvordan få til det når gradestokken viser 32 grader klokken åtte om morgenen? Jo, du tar deg en kjapp løpetur i det du våkner og før du har spist. Dette gjorde jeg hver morgen. Alle dagene var det over 30 grader og sol når jeg la ut på runden min.

Jeg målte blodsukkeret oftere enn vanlig og så ganske kjapt at varmen påvirket i ganske stor grad.

Jeg hadde en løype på litt under en kilometer som gikk rundt hotellet. Mellom hver runde stoppet jeg og drakk vann. Jeg klarte maks fire runder. Da svettet jeg som om jeg hadde løpt maraton og kreftene tok slutt. Likevel tror jeg denne lille treningen hjalp meg å holde blodsukkeret mer stabilt gjennom dagen. Jeg svømte også mye, mest for å kjøle meg ned. Selv om jeg lå masse på solsengen og hadde lange måltider, viste skrittelleren min rundt 20 000 skritt hver dag! Det ble mange turer til basseng og dusj, samt hente seg drikke.

Vit hva du drikker og spiser

Jeg drakk masse vann og lettbrus i løpet av ferien. Masse masse. Det er utrolig viktig. Problemet var at jeg ikke ble sulten når jeg drakk masse og det var varmt. Likevel passet jeg på å få i meg noe mat regelmessig. Jeg var litt skeptisk til å spise ute i Tyrkia, men det gikk veldig fint.

Jeg prøvde å spise mest mulig rene råvarer som kjøtt, fisk, grønnsaker og omeletter. I tillegg hadde jeg med meg havregryn, slik at jeg lagde meg en porsjon grøt i løpet av dagen. Jeg var forsiktig med å spise mat jeg ikke visste hva inneholdt, og det var vanskelig å handle i matvarebutikker. Det var umulig å skjønne hva maten inneholdt og betjeningen snakket dårlig engelsk. Jeg holdt meg til frukt og grønt som jeg kjenner, tyrkisk yoghurt og nøtter jeg knekket selv. Alt dette var fine mellommåltider.

Les også: Min reise til bedre blodsukkerkontroll

Annonse

Noe mat med hjemmefra

Vi spiste stort sett alle måltider ute på restaurant, men i tillegg hadde jeg med meg noe mat i bagasjen som jeg var trygg på hvordan påvirker blodsukkeret mitt. Jeg hadde med havregryn og rug, slik at jeg kunne lage meg grøt. Jeg hadde også med stevia og sukrin, dette var umulig å få tak i Tyrkia. Jeg hadde også med meg mange av proteinbarene jeg bruker ved føling om natten. Disse vet jeg akkurat hvor mye jeg skal spise av ved føling. Faktisk så ble jeg tom både for havregryn og proteinbarer et par dager før hjemreise, for det ble noen lave blodsukkerverdier i løpet av uka. Jeg hadde også med noen poser med rett-i-koppen supper, men disse brukte jeg ikke.

Les også: Hvordan karbohydrater påvirker blodsukkeret ditt

Mål ofte og reguler insulindosene

Du trenger stort sett mindre insulin i varmen. Siden du i tillegg også spiser mindre, er det normalt å justere insulindosene når det er så varmt. Jeg justerte ned både korttids- og langtidsinsulinen. Jeg målte blodsukkeret oftere enn vanlig og så ganske kjapt at varmen påvirket i ganske stor grad. Prøv deg litt frem og pass for all del på å måle ofte og med en gang du er i tvil.

Totalt sett synes jeg det gikk veldig fint å være i ekstremvarme med diabetes. Det er lurt å ha med dobbelt opp av alt av utstyr og holde det kjølig. Ikke vær redd for å spørre betjeningen om maten inneholder sukker, og pass deg for sola midt på dagen!

Les også: Hverdag versus ferie – hva er best?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: