Min hverdag med diabetes

Min hverdag med diabetes

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 16.12.16 | Sist redigert: 25.03.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Når dagene er ekstra tunge hjelper det meg å lese om andres hverdag. Derfor har jeg skrevet ned mine rutiner, slik at du kanskje får en dose motivasjon, om du trenger det.

For meg som for deg er ingen dager helt like, men på grunn av diabetesen prøver jeg å følge noen rutiner.

Annonse

Klokken 03:00

Ofte må vekkerklokken stilles om natten, for å måle blodsukkeret. Dersom kveldens siste måling viser 6 mmol, eller lavere stilles alltid klokken. Fast ved siden av sengen har jeg blodsukkerapparat, sprøyter, druesukker og juice. Dette gjelder uansett hvordan blodsukkeret er kvelden i forveien.

LES OGSÅ: Min firbente «diabetesmedisin»

Klokken 08:00

I ukedagene står jeg opp klokken åtte. Jeg er student, og styrer dagene mine selv. Derfor sover jeg så lenge som mulig, og leser heller noen timer ekstra om kvelden. Dagen starter med å måle blodsukker, sette langtidsinsulin og hurtigvirkende. Deretter tar jeg en dusj, slik at insulinet får tid til å virke før frokost står for tur. For min del tar noe lenger tid før insulinet virker optimalt om morgenen. Derfor passer jeg på å sette insulin en halvtime før mat.

LES OGSÅ: Nye symptomer på høyt blodsukker

Klokken 09:00

Rundt klokken ni starter min ”arbeidsdag”. Dataen slås på og jeg starter dagen med forelesning, og deretter lesing av pensum. Jeg er heldig som kan sitte hjemme og høre forelesningene på podcast de dagene jeg ikke orker å ta turen til Oslo. Jeg bor i Halden og i blant skaper den drøye timen med pendling ofte unødvendig mye stress og blodsukkerkrøll. Derfor sitter jeg hjemme når jeg har mulighet til det.

Annonse

Klokken 12:00

Jeg prøver å spise hver tredje eller fjerde time og derfor passer det å spise rundt 12.00. Da har jeg målt blodsukker klokken 11:30, for å se hvordan blodsukkeret er etter frokost, og for å sette insulin til et nytt måltid. Til lunsj spiser jeg som oftest et par knekkebrød eller et par speltlomper med kalkunpålegg. Dette er noe som holder blodsukkeret mitt stabilt. Ustabilt blodsukker ødelegger mye for konsentrasjonen, og derfor er det viktig å ha kontroll.

LES OGSÅ: Fremtidsdrøm – trening i arbeidstiden

Klokken 15:00

Tid for å spise en yoghurt eller frukt, noe som ofte passer overens med blodsukkeret på denne tiden. Da er det ofte noe lavt, og tid for litt energipåfyll.

Klokken 17:00

Jeg prøver å sitte med skolearbeid åtte timer hver dag, og når klokken nærmer seg 17.00 pleier jeg å si meg fornøyd for dagen. Blodsukkeret måles, og jeg spiser  en proteinbar eller noe lignende, og slapper av en times tid. Da måler jeg på nytt blodsukkeret, og gjør meg klar for en time med trening. Ettersom jeg ikke er spesielt glad i å stå opp om morgenen, må treningsøktene legges til ettermiddagen.  

Klokken 19:00

Etter trening og skolearbeid er det endelig tid for middag og avslapping. På denne tiden pleier blodsukkeret å være noe lavt, og derfor lager jeg ofte noe veldig enkelt og raskt til middag. Er det mat igjen fra dagen i forveien varmer jeg dette i mikroen.

Samtidig som jeg spiser planlegger jeg morgendagen, og prøver å finne roen.

Klokken 22:00

Når klokken nærmer seg ti er det klart for dagens siste måltid. Jeg har aldri vært flink til å spise kveldsmat, men dette er noe jeg til stadighet prøver å forbedre. Dette for å ha en stabil natt. Samtidig måler jeg blodsukker og setter kveldsinsulin.

Klokken 00:00

Dagen avsluttes ved midnatt, og jeg finner sengen. Da måles blodsukkeret, og klokken for natten og neste dag stilles. Ofte sliter jeg litt med blodsukker sent på kvelden, og derfor må jeg ofte avslutte dagen med litt juice og sjokolade.

Min hverdag er ganske lik andres, men jeg har en sykdom å ta hensyn til hele tiden. Og som dere ser bruker jeg mye tid på diabetesen i løpet av en dag. Blodsukker måles mellom 10 og 15 ganger i løpet av dagen, og insulin settes rundt 5 ganger i døgnet. Det er krevende, men det lar seg gjøre med god planlegging.

Har du noen tips om hvordan vi kan skape en stabil hverdag?

LES OGSÅ: Hvor mye koster endringer i arbeidssituasjon?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: