Nye symptomer på høyt blodsukker

Nye symptomer på høyt blodsukker

Magnus Aulstad
Jeg heter Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosatt. Jeg fikk diabetes type 1 som 16-åring, mens jeg bodde alene på hybel langt hjemmefra. Ved siden av å være lærerstudent er jeg lidenskapelig opptatt av trening og bruker mye tid på det!
Publisert første gang: 17.03.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

I tillegg opplevde jeg det som stressende å ha med seg blodsukkerapparatet over alt. Og særlig i situasjoner som ikke akkurat var veldig tilrettelagt for å håndtere et blodsukkerapparat. Dette kunne være ute på fotballbanen, på skitur eller i alpinbakken.

Annonse

Etter å ha fått kontakt med andre som hadde hatt diabetes i langt lengre tid med meg, fikk jeg høre at: «Om noen år trenger du helt sikkert ikke måle blodsukker engang. Jeg har blitt så godt kjent med kroppen min at jeg kjenner selv hvor mye insulin jeg trenger». For meg hørtes dette ut som en drøm, men 9 år senere er det fremdeles ikke realiteten.

Kjenner min egen sykdom

9 år med en sykdom man (sannsynligvis) skal ha resten av livet, er ikke nødvendigvis så veldig lang tid. Likevel føler jeg meg veldig godt kjent med min egen sykdom. Og jeg er fullstendig klar over hva som både er gunstig og mindre gunstig når det kommer til egenbehandling.

LES OGSÅ: Michelin og lavt blodsukker

Annonse

Dårlig allmenntilstand

Det vanligste symptomet jeg kjenner på, og som har vært der helt fra før jeg fikk påvist diabetes, er at jeg må veldig ofte på do for å tisse. Det er kanskje også det mest kjente symptomet, så der er det ikke noen overraskelser. Imidlertid har jeg begynt å kjenne på en veldig spesiell følelse av svimmelhet. Den er vanskelig å beskrive, for det er ikke en vanlig svimmelhet som oppstår hvis du for eksempel snurrer rundt deg selv 10 ganger.

LES OGSÅ: Verdensmester i dårlige vaner

Veldig trøtt

I tillegg til disse symptomene, kjenner jeg ofte på en voldsom tretthetsfølelse. Det medfører også smerter i øynene fordi med føles som om øyelokkene henger langt ned i ansiktet på meg. Igjen er dette en følelse som går utover den vanlige tretthetsfølelsen man kjenner på om kvelden etter en lang og hektisk dag.

Jeg har tidligere tenkt at høyt blodsukker-tretthetsfølelsen (i mangelen på et bedre ord) skyldes noe av det samme, men merker såpass stor forskjell på ulik form for tretthet at jeg har forstått at det har med et stigende blodsukker å gjøre.

Magesmerter er et mer vanlig symptom mange andre også kjenner på. Meg selv inkludert. Dette er mer fysiske smerter man kjenner på kroppen. At man kan kjenne etter at noe er galt, på en måte. Det som imidlertid ikke er så lett å kjenne etter på i et fysisk perspektiv, er det som foregår mentalt. Når jeg har for høyt blodsukker i flere timer, har jeg oppdaget at jeg ofte får en forbigående følelse av ekstrem håpløshet.

LES OGSÅ: Kunsten å være takknemlig

Selvkritisk

Jeg føler meg elendig og tar meg selv i å snakke svært negativt til meg selv. Av og til kan jeg føle meg fullstendig ubrukelig, og jeg blir svært bekymret over små og store ting. Grunnen til at jeg har forstått at disse mentale følelsene kan ha en sammenheng med et høyt blodsukker, er at det stort sett alltid går over når insulinet jeg setter får virke litt. Da forsvinner gradvis følelsene av at jeg er så håpløs som jeg skal ha det til, og ting begynner å gå tilbake til normalen.

Symptomer på høyt blodsukker kan nok være veldig forskjellig fra person til person. Men jeg har i alle fall lært meg at hvis jeg kjenner på en unormal følelse, ubehag eller smerter i en eller annen grad, så måler jeg blodsukker.

Det er ikke nødvendigvis lett å fastslå at symptomene man opplever er årsaksforklarende. Men i og med at tilstanden blir bedre etter å ha fått påfyll av insulin, tenker jeg at det nok kan ha en sammenheng. Budskapet mitt er i alle fall at det er lurt å måle blodsukker ofte – og med en gang man kjenner på noe slikt – så kanskje man oppdager at det har en sammenheng med blodsukkeret sitt, samtidig som man blir bedre kjent med seg selv og sin egen sykdom.

LES OGSÅ: Med diabetes i kulda

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: