Med diabetes i kulda

Med diabetes i kulda

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 04.03.21 | Sist redigert: 05.01.23

Denne vinteren har vært kald i Oslo. Skikkelig kald. Det byr på noen utfordringer for oss med diabetes. Både i forhold til utstyr, insulin og blodsukkeret. Slik håndterer jeg diabetes i kulda!

Det har vært mye innetid i 2020/2021. Koronaviruset har satt stopper for det meste av planene våre og vi skal holde oss mest mulig hjemme. Det har gjort meg veldig rastløs. Normalt farter jeg mye både i innland og utland. I hverdagen er jeg også aktiv og liker at «det skjer noe». Men vi må benytte de mulighetene vi har og prøve gjøre det beste ut av situasjonen vi står i.

Annonse

Som nyttårsforsett satte jeg meg som mål å være flinkere til å være ute. Jeg er mest glad i være inne, særlig på vinteren. Men nå er jeg ganske lei etter mye innetid.

Trene ute

Jeg satte meg som mål å trene ute to ganger i uka. Og allerede fra januar var det veldig kaldt i Oslo. Å finne riktige klær til å trene ute i kulda går helt fint. Men jeg merket kjapt at det var utfordringer i forhold til diabetes i kulda. Jeg har cgm (kontinuerlig blodsukkermåler) og den er koblet til min Iphone. Jeg bruker telefonen til å scanne cgmen. Problemet er at iphone tåler kulda dårlig. Den slår seg av dersom det blir for kaldt.

LES OGSÅ: Derfor elsker jeg vinteren

Termobukse

Jeg gikk derfor til innkjøp av en skibukse med ekstra lag med beskyttelse på lårene. Her var det dype lommer som hadde plass til telefonen. Telefonen holdt seg varm av stoffet og varmen fra låret mitt. Helt genialt. I løpet av en halvannen time med trening ute sjekker jeg blodsukkeret et par ganger. Og blir det lavt eller høyt, sier telefonen i fra. Dette har fungert selv ved trening i minus 20 grader.

Insulin

Insulin kan oppbevares kaldt, men skal ikke fryse. Riktig oppbevaring av insulin er viktig i kulda. Dette er noe som stresser meg litt, men jeg har funnet en løsning som har fungert så langt. Jeg har to dunjakker jeg bruker når jeg er ute og det er veldig kaldt. En tynn og en tykk. Begge har lommer på innsiden slik at jeg kan ha insulinpennen helt inntil kroppen.

Annonse

Dette har fungert helt supert både ved korte og lengre opphold ute i kulda. Det er heller ikke ubehagelig, noe som er viktig for meg. Selv om jeg har med sekk, har jeg insulinpennen inntil kroppen. Jeg er mer redd den skal fryse dersom den ligger i sekken.

LES OGSÅ: Hvordan påvirker kulden blodsukkeret?

Følingsmat

Jeg opplever at blodsukkeret er litt vanskeligere å regulere når det er veldig kaldt. Jeg blir raskere lav og må passe veldig på. Jeg legger meg ofte litt høyere i blodsukker enn normalt, og det har fungert. Men jeg er nøye med å ha med meg nok med følingsmat, gjerne raske karbohydrater.

Det som har fungert godt i vinter, er rosiner. Det tar liten plass, tåler kulde og får blodsukkeret kjapt opp. Særlig på treningsturer er rosiner helt gull. Er jeg på lengre turer med familien har vi stort sett med mat og har lengre pauser. Eller at vi går til et sted med servering. Uansett, rosiner er helt gull å ha med som følingsmat når det er skikkelig kaldt ute.

LES OGSÅ: Jakten på den perfekte følingsmaten

Ha med ekstra blodsukkerapparat

Det har skjedd et par ganger at cgmen ikke har virket i kulda. Det er min skrekk at jeg skal være langt avgårde og ikke ha kontroll på blodsukkeret. Derfor har jeg alltid med meg manuelt blodsukkerapparat i tilfelle elektronikken skal svikte. Det bør også ligge beskyttet fra kulda og jeg har det sammen med insulinet inntil kroppen.

Det er mye vi med diabetes må tenke på før vi beveger oss ute i sprengkulda. Men med planlegging og gode rutiner er det absolutt mulig å få fine opplevelser til tross for kulden ?

LES OGSÅ: Kunsten å være takknemlig

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: