Michelin og lavt blodsukker

Michelin og lavt blodsukker

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 07.01.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

I helga opplevde jeg for første gang å få lavt blodsukker etter å ha spist meg mett på en stor mengde mat. Til bursdagen til mannen min i år, overrasket jeg han nemlig med en eksklusiv middag med hele 19 retter! Jeg ville unne oss en «once in a lifetime» opplevelse, og det slo ikke feil.

Annonse

Tiden vi hadde ved bordet var fire timer, og rettene besto for det meste av sjømat. De kom med jevne mellomrom og var egentlig et perfekt opplegg med tanke på å holde et stabilt blodsukker. Det jeg ikke tok med i beregningen, var hvor lite karbohydrater det var i disse rettene.

Lite karbohydrater

Måltidene besto for det meste av proteiner, og det var små, danderte porsjoner over lang tid. Det er dermed ikke rart at blodsukkeret ble lavt, men jeg synes likevel det var en vittig opplevelse etter å ha spist så mye mat. I ettertid ser jeg tydelig at jeg burde ha skrudd ned basalprogrammet på pumpen, ettersom insulinmengden jeg fikk ble for stor i forhold til mengden karbohydrater jeg fikk i meg. Der og da var ikke dette en tanke som slo meg, ettersom jeg forbinder store mengder mat med blodsukkerøkning.

LES OGSÅ: Finner DU noe positivt med dette året?

Lite fristende med følingsmat

Det føltes derfor veldig spesielt å måtte spise sjokolade og annen følingsmat jeg hadde tilgjengelig i bilen etter nettopp å ha forlatt en 19-retters på en Michelin-restaurant. Selv om rettene var små, var det totalt sett veldig mektig og mettende. Og følingsmat er ikke akkurat det man har mest lyst til å stimulere smaksløkene med etter en slik fantastisk smaksopplevelse.

Så her er et par tips til dere som eventuelt vil prøve ut en lignende lengre mat-seanse: Jeg anbefaler å høre med kokken på forhånd om hvor mye karbohydrater det er i måltidene, slik at man kan justere insulinmengden deretter. Eventuelt kan det være lurt å bestille litt juice eller annen sukkerholdig drikke til maten; det hadde hjulpet meg i alle fall.

Annonse

LES OGSÅ: Min nye favoritt følingsmat

 

Har du opplevd å få lavt blodsukker etter en flere retters meny?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: