Diabetes-etikette for folk som ikke har diabetes (Del 2/3)

Diabetes-etikette for folk som ikke har diabetes (Del 2/3)

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 04.05.12 | Sist redigert: 08.05.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Personer med diabetes møtes ofte av andre mennesker med meninger og syn omkring diabetes som ikke alltid hjelper. Her er noen smarte tips for mennesker som IKKE har diabetes.

Annonse

Mennesker med diabetes får ofte servert ulike påstander om deres egen sykdom og hvordan best håndtere den. Og selv om rådene gjerne er velmente, er de ikke alltid riktige eller særlig hjelpsomme.

Behavioral Diabetes Institute i USA har i samarbeid med Roche laget en liste for hvordan andre bør opptre i forhold til en person med diabetes. Dette er del 2 av 3.

PS! Har du ennå ikke lest del 1, finner du artikkelen her.

4. Gjør ting sammen! Tilby gjerne hjelp til å gjøre sunne endringer i forhold til livsstil, slik at personen med diabetes slipper å være alene om arbeidet med å gjøre endringer. Å delta sammen i et program som innebærer fysisk aktivitet, er en av de mest effektive måter du kan bidra positivt. Sunne livsstilsendringer kan gavne oss alle!

LES OGSÅ: Fysisk aktivitet – kanskje den viktigste delen av min medisin

Annonse

5. Vær naturlig! Ikke se forskrekket ut når noen sjekker blodsukker eller setter en injeksjon. Det er ikke mye moro for hun/ham med diabetes heller. Å kontrollere blodsukkeret og ta medisiner er noe man må gjøre for å oppnå god diabetesbehandling. Hvis man føler at man må skjule dette, blir det mye vanskeligere for personen med diabetes.

LES OGSÅ: Å møte gammeldagse holdninger til diabetes

 6. Tilby støtte og hjelp! Spør hvordan du kan være til nytte. Hvis du ønsker å være støttende, kan det være mange små ting som settes pris på. Imidlertid kan det være stor forskjell på hva som virkelig trengs, og hva du tror man trenger – så spør først!

Hva synes du? Har du noen andre etikette-forslag?

Her kan du lese tredje og siste del i denne artikkelserien.

Kilde:

http://behavioraldiabetesinstitute.org/downloads/Etiquette-Card.pdf#zoom=100
http://www.accu-chekdiabeteslink.com/diabetes-etiquette-for-people-who-dont-have-diabetes.html

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: