Nyttig diabetes-etikette for folk som ikke har diabetes (Del 3/3)

Nyttig diabetes-etikette for folk som ikke har diabetes (Del 3/3)

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 07.05.12 | Sist redigert: 08.05.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Kjenner du noen med diabetes? Her er noen ting det kan være lurt å vite om sykdommen, før du ytrer dine meninger.

Annonse

Personer med diabetes møtes ofte med påstånder og meninger fra mennesker som ikke selv lever med sykdommen. Det er ikke alltid så hjelpsomt.

Behavioral Diabetes Institute i USA har i samarbeid med Roche laget en liste for hvordan andre bør opptre i forhold til en person med diabetes. Her får du del 3 i serien om nyttig diabetes-etikette.

PS! Her finner du del 1, og her finner du del 2.

 7. Ikke tilby tankeløse beroligelser. Hvis du hører om noen som har fått diabetes kan det komme: «Hei, det kunne vært verre, du kunne ha fått kreft!». Dette vil ikke nødvendigvis bidra til at personen med diabetes føler seg bedre. Og det implisitte budskapet synes å være at diabetes er ingen big deal. Imidlertid er diabetes (som kreft) en big deal.

8. Støtt opp under anstrengelsene for egenomsorg. Hjelp til ved å støtte sunne matvalg. Selv om du virkelig vil at en spesiell matrett bør prøves og den avslås – respekter den avgjørelsen. Du er mest nyttig når du ikke blir en kilde til unødvendig fristelse.

Annonse

 9. Ikke kikk på eller kommenter blodsukkeret uten å spørre først. Dette er private resultater, med mindre de deles frivillig. Det er normalt å ha verdier som noen ganger er for lave eller for høye. Eventuelle kommentarer om disse verdiene kan bidra til mer skuffelse, frustrasjon og sinne enn man allerede føler.

 10. Tilby omsorg og oppmuntring. Man må jobbe hardt for å behandle diabetes – 24 timer i døgnet – og noen ganger er det til god hjelp og motiverende å vite at du bryr deg.

LES OGSÅ: Føling igjen? Her er noen mulige årsaker

Hva synes du? Har du noen andre etikette-forslag?

Kilde:

http://behavioraldiabetesinstitute.org/downloads/Etiquette-Card.pdf#zoom=100
http://www.accu-chekdiabeteslink.com/diabetes-etiquette-for-people-who-dont-have-diabetes.html

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
1/5 1 tilbakemelding
Del: