Diabetes-etikette for folk som ikke har diabetes (Del 1/3)

Diabetes-etikette for folk som ikke har diabetes (Del 1/3)

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 30.04.12 | Sist redigert: 08.05.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Personer med diabetes møtes ofte av andre mennesker med meninger og syn omkring diabetes som ikke alltid hjelper. Her er noen smarte tips for mennesker som IKKE har diabetes.

Annonse

Det er bare å innse at diabetes er hardt arbeid, og hvordan man best håndterer sykdommen kan variere fra person til person.

Med hva med menneskene rundt deg? Pårørende, venner og nye bekjentskaper kan noen ganger tråkke litt i salaten. Behavioral Diabetes Institute i USA har i samarbeid med Roche laget en liste for hvordan andre bør opptre i forhold til en person med diabetes. Dette er del 1 i en artikkelserie i tre deler.

Gode råd

1. Du vet ikke best! Ikke tilby uoppfordret råd om kost eller andre aspekter ved diabetes. Det menes nok godt, men å gi råd om noens personlige vaner, spesielt når det ikke er bedt om, er ikke veldig hyggelig. Dessuten er mange av de “populære” oppfatningene om diabetes («du bør bare slutte å spise sukker»), utdatert eller bare rett og slett feil.

Les også: Dette bør barna vite om diabetes

Ikke fortell skrekkhistorier om din bestemor eller andre personer med diabetes du har hørt om.

2. Vis forståelse. Innse og forstå at diabetes er hardt arbeid. Det er en fulltids jobb som ingen har søkt om å få, som ingen vil ha og som man heller ikke kan bli kvitt. Det innebærer å tenke på hva, når og hvor mye man spiser, men også andre faktorer som trening, medisinering, stress, blodsukkermåling og mye mer må tas hensyn til hver eneste dag, hele året.

Annonse

Les også: Dette bør du vite når du får diabetes

3. Unngå skrekkhistorier. Ikke fortell skrekkhistorier om din bestemor eller andre personer med diabetes du har hørt om. Diabetes er skremmende nok, og historier som dette er ikke betryggende! Dessuten vet vi nå at med god behandling, er sjansen bra for at man kan leve et langt, sunt og lykkelig liv med diabetes.

Hva synes du? Har du noen andre etikette-forslag?

Her kan du lese del 2  og  lese del 3 av diabetes-etikette

Kilder:

behavioraldiabetesinstitute.org

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
1/5 1 tilbakemelding
Del: