7 tips til bedre søvn

Kristian Aune-Jensen
Er markedsfører i Roche, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 19.09.14 | Sist redigert: 10.10.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Når dagene blir kortere opplever du kanskje at du sliter med å få en god natts søvn? Diabetes kan i tillegg gjøre søvn vanskeligere, men det finnes råd. Her er sju gode tips som kan hjelpe deg med å sove godt.

Annonse

Om du ikke får nok søvn så kan du oppleve at det blir vanskeligere å kontrollere blodsukkeret. Nye studier viser at kroppen reagerer på samme måte på søvnmangel som den reagerer ved insulinresistens. Mangel på søvn øker også risikoen for friske å få diabetes type 2, dette viser hvor viktig søvnen er!

Søvnapné er vanlig om du har diabetes type 2, nerver kan forårsake smerter i beina, også har vi selvsagt disse nattlige følingene. Det er flere ting som kan påvirke hvor godt du sover om natten,  heldigvis er det fullt mulig å kontrollere disse tingene, og få seg en god og lang natts søvn.

LES OGSÅ: Frykten puster meg alltid i nakken – Tenk om jeg ikke våkner opp

Her har du 7 gode tips om du sliter med søvnen

1. Finn roen
Slapp av før du legger deg. Trening, husarbeid og andre ærender bør du være ferdig med til minst en time før du legger deg.

2. Sørg for rutiner
Kroppen liker rutiner, så prøv å legge deg og stå opp til samme tid hver dag, også i helgene om du kan. Prøv å unngå høneblunder sent på dagen.

Annonse

3. Ikke for mett, ikke for sulten
Ikke spis et stort måltid før du legger deg, og ikke legg deg skrubbsulten. Planlegg et lite kveldsmåltid i god tid før leggetid, og hold deg unna alkohol og koffein.

bedre søvn

Illustrasjonsfoto: Pexels.

4. Unngå nattlige toalettbesøk
Våkner du ofte av at du må tisse? Du bør faktisk begrense all væske minst en time før du legger deg for å unngå å våkne midt på natten for å tisse. Tiss rett før du legger deg også.

5. Slipp tak i stress
Bekymringer og stress gjør det slett ikke lett å falle til ro. Om du kjenner mye på stress kan du ha godt av å prøve avslapningsteknikker, som meditasjon eller å skrive i en dagbok.

6. Skap en avslappende atmosfære
Gjør soverommet komfortabelt; ikke for varmt eller kalt, det skal være stille og helt mørkt. Du burde se om du finner en annen løsning om du bruker soverommet som kontor eller kjellerstue. Soverommet skal være et sted for hvile, ikke distraksjoner.

7. Unngå forstyrrende kjæledyr
Vi vet at du er glad i kjæledyrene dine, men de kan faktisk forstyrre nattesøvnen din. Derfor kan det lønne seg å holde de ute av senga eller ute av soverommet om du for eksempel har allergier.

I tillegg til disse tipsene er det viktig at du sjekker blodsukkeret en time før du legger deg.

Vi håper at disse tipsene hjelper deg, men om du skulle sovne i tide og utide eller om du blir fortalt at du snorker mye, så kan det være lurt å ta et legebesøk. Snorking kan være et symptom på søvnapné, hvilket igjen er knyttet til høyt blodtrykk, hjertesykdom og utmattelse.

Sov godt!

LES OGSÅ: Trening som stressavlastning

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: