Kan gode rutiner forbedre blodsukkeret? (Del 1)

Kan gode rutiner forbedre blodsukkeret? (Del 1)

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 24.06.24

Har du noen gang tenkt over hva de faste rutinene gjør for deg i hverdagen? Jeg har alltid hatt et ekstremt kontrollbehov, men rutinene har derimot ikke vært prioritert, det har jeg endelig gjort noe med.

Jeg har hatt diabetes type 1 i snart 25 år, og kjenner ikke til et annet liv. Det har vært en stor del av livet siden jeg var 4 år gammel, og jeg har gått gjennom alle livets faser med denne sykdommen. Diabetesen har vært med på barndom, ungdomstid, studieliv og nå voksenliv med fast jobb og nye rutiner.

Annonse

Som jeg har skrevet om tidligere har jeg hatt utfordringer vedrørende lavt blodsukker i store deler av livet mitt, og spesielt i stressende situasjoner. Det har medført utfordringer med å opprettholde både vennskap og gode rutiner i studiehverdagen.

Da jeg var ferdig utdannet og begynte i en full stilling for to og et halvt år siden var det ekstremt viktig for meg at jeg klarte å utføre og følge opp jobben uten at diabetesen skulle være et hinder for å levere slik som var forventet av meg. Det var en stor overgang, men jeg har klart å gjøre noen endringer som har medført bedring for meg.

I tillegg til dette har jeg det siste året virkelig tatt tak i rutiner rundt både mat og fysisk aktivitet, og endelig har dette begynt å gi resultater.

LES OGSÅ: Typiske spørsmål jeg får om diabetes

Gode rutiner kan gi mindre stress

Har du noen gang tenkt over hva de faste rutinene gjør for deg i hverdagen? De rutinene du har hatt med deg i mange år som gjør at hele dagen stopper hvis du ikke får utført noen av disse?

Annonse

For min del tror jeg at de daglige gode rutinene kan gi meg en form for ro i sjelen som jeg tidligere ikke har hatt.

Noen av de jeg har pratet med som er avhengig av morgenkaffe sier for eksempel at den første kroppen med det «sorte gull» gjør at de våkner. De klarer å roe ned i noen få minutter mens de drikker koppen, og de klarer å få et overblikk over dagens oppgaver. De bruker altså denne tiden til forberedelse og refleksjon, og mener det er godt brukte minutter på en hektisk morgen.

For min del tror jeg at de daglige gode rutinene kan gi meg en form for ro i sjelen som jeg tidligere ikke har hatt. Det igjen vil gi mindre stress, som kan bedre søvn og forhåpentligvis hjelpe med vektreduksjon.

Jeg har alltid hatt et ekstremt kontrollbehov, men rutinene har derimot ikke vært prioritert, og det henger ikke helt sammen. Derfor har jeg lenge tenkt at jeg må endre og legge til noen rutiner i hverdagen slik at fremtiden blir bedre, og jeg vil føle meg bedre og tryggere i egen kropp.

LES OGSÅ: 4 ting som har forandret seg i løpet av mine år med diabetes

Diabetesen elsker rutiner

Min diabeteshverdag kan ikke sammenlignes med hvordan den var for tre år siden da jeg fortsatt var student. Og det er så deilig å se tilbake på hvor langt jeg har kommet i løpet av disse årene. Jeg har fortsatt mye å lære, men det er viktig å ta en ting av gangen, og ikke forvente for mye av seg selv.

Det er ingenting av det jeg har funnet ut som er revolusjonerende, men for min del har det vært en øyeåpner. Forhåpentligvis kan også denne erfaringen bidra til en noe lettere hverdag i fremtiden, da jeg kanskje får barn og døgnet på magisk vis får færre timer.

En ting er klinkende klart – diabetesen elsker faste rutiner!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: