Kjære poliklinikk, jeg drikker ikke alkohol

Kjære poliklinikk, jeg drikker ikke alkohol

Marius Vassnes
Født i 2004, bor i Austevoll kommune utenfor Bergen, har en fysisk aktiv jobb. Fikk diabetes type 1 som 18-åring i august 2022. Begynte med insulinpumpe i januar 2023. Lidenskapelig opptatt av å spre kunnskap og redusere fordommer om diabetes, og har blant annet skrevet flere relevante artikler på Wikipedia.
Publisert første gang: 11.08.23

Alkohol er spesielt når man har diabetes type 1. Leveren blir opptatt med å kvitte seg med alkohol, og produserer ikke så mye sukker som vanlig. Veien til føling er kortere, fordi leveren kommer ikke med noen motreaksjon når blodsukkeret synker. Noen velger å drikke, andre velger bort alkoholen når de får diabetes type 1, eller slik som meg, allerede før de får diabetes.

Hver eneste time jeg har på medisinsk poliklinikk blir litt av tiden brukt til å snakke om alkohol. Jeg prøver å fortelle sykepleieren fremfor meg at jeg ikke ønsker å drikke alkohol. Det er et valg jeg tok før jeg fikk diabetes type 1, og er et valg jeg fortsatt står for.

Annonse

«Alle begynner å drikke alkohol en gang i livet»

Selv om jeg forteller diabetessykepleieren fremfor meg at jeg ikke drikker alkohol, og ikke har noen planer om det, så får jeg den samme regla hver gang. «Den gangen du begynner å drikke er det jo greit å vite». «Det er lurt at vi har snakket om det på forhånd». Jeg føler rett og slett at de bare MÅ lære meg alt om alkoholforbruk med diabetes.

LES OGSÅ: Hvordan påvirker alkohol blodsukkeret?

Klart det er mye å være klar over, og alkoholdrikking kan være skummelt med diabetes type 1. Likevel, er det vel oss med diabetes som må ta stilling til det? Dersom vi ikke engang ønsker å drikke, trenger vi vel ikke være klar over alle risikofaktorene? Kan vi ikke bare snakke om noe som faktisk er nyttig for meg?

Bidrar helsepersonell til drikkepress?

Sannsynligvis ikke. Likevel viser de holdninger som tilsier at alle skal eller kommer til å drikke alkohol i livet. Det er vel ikke helt heldig, er det vel?

LES OGSÅ: Slik virker alkohol på diabetes

Annonse

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
5/5 1 tilbakemelding
Del: