Slik virker alkohol på diabetes

Slik virker alkohol på diabetes

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 19.11.20 | Sist redigert: 01.08.22

Jeg har tidligere merket fint lite påvirkning av alkohol på blodsukkerverdiene mine, og dagen derpå har jeg også følt meg fin. Med årene har det derimot blitt vanskeligere å kontrollere blodsukkeret ved inntak av alkohol.

Bortsett fra en liten stigning når jeg drikker øl har blodsukkeret stort sett oppført seg som normalt. Men den boblen har imidlertid slått sprekker det siste året.

Annonse

Blodsukkeret har økt kraftig ved inntak av øl eller vin, og jeg har i tillegg måtte sette større mengder insulin, og tåle større svingninger. Jeg bestemte meg derfor for å ha noen helt alkoholfrie uker, for å sjekke om det var alkoholen eller andre faktorer som spilte inn på svingningene. Her er mine erfaringer så langt:

Effekten av alkohol på kroppen

Det er vanlig at personer med diagnosen diabetes opplever lavt blodsukker ved inntak av alkohol. For noen personer gjelder dette fra noen få timer etter at man har drukket, og opp til 8-12 timer etter inntak. Det er derfor anbefalt for personer med diabetes å spise før man legger seg, og å følge nøye med på blodsukkeret etter inntak av alkohol.

Grunnen til det lave blodsukkeret er at leveren er opptatt med å bryte ned alkoholen i kroppen. Vanligvis produserer leveren sukker, som gjør at man unngår lave blodsukkerverdier mellom måltider. Ved tilførsel av insulin kan dermed blodsukkeret lettere gå lavt, grunnet at leveren produserer mindre sukker. Personer med diabetes type 2, som tar medikamenter for å øke insulinproduksjonen, kan også oppleve lave blodsukkerverdier ved promille.

LES OGSÅ: Dette MÅ du vite om diabetes og alkohol

Ettervirkninger

I og etter sommeren har det blir mer øl en normalt, og det har som regel blitt ett par øl både på fredag og lørdag kveld. De siste månedene er det ikke bare kvelden jeg har drukket at jeg har opplevd forhøyede blodsukkerverdier som er vanskelige å få kontroll på. Effekten har hengt igjen i opptil to dager etter at jeg har drukket alkohol. Dette på tross av om det har blitt 2, 4, eller 6 enheter kvelden før.

Annonse

Jeg har i motsetning til det som er skrevet på NHI, og råd jeg har fått fra leger tidligere, opplevd en stor forhøyning i blodsukkerverdiene. Jeg har de siste månedene ikke hatt noen problemer med uvanlig hypoglykemi som følge av alkoholinntak.

LES OGSÅ: En skremmende opplevelse med diabetes og alkohol

“Hvite uker” – opplevelsen så langt

De siste tre ukene har jeg ikke drukket noe alkohol, og blodsukkerverdiene mine er markant mer stabile. Det gjelder ikke bare lørdag og søndag, men effekten har også hatt påvirkning på resten av uken. Stabiliteten i helgene vet jeg definitivt at skyldes at jeg har kuttet alkohol. Mest sannsynlig i sammenheng med økt søvnkvalitet  når man ikke har alkohol i blodet. Det er vanskeligere å si med sikkerhet hva som har gjort at verdiene er mer stabile resten av uken, grunnet at jeg de siste ukene har trent mer enn normalt.

Så langt er opplevelsen positiv, og foreløpig konklusjon er at det med årene har blitt vanskeligere å kontrollere blodsukkeret ved inntak av alkohol – og dagene etter. Legg gjerne igjen en kommentar og del dine opplevelser med alkohol og diabetes?

LES OGSÅ: Øl og vin blir høyt insulin

Kilder: NHI.NO

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: