Drømmen om en dag uten diabetes

Drømmen om en dag uten diabetes

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 12.02.23

Jeg får nok aldri oppleve et liv uten diabetes og det har jeg for lengst forsont meg med. Men det er likevel lov til å dagdrømme litt. Hvis jeg kunne fått en dag uten diabetes, hvordan ville jeg brukt denne dagen?

Det er kanskje dumt å forestille seg noe som kanskje aldri blir noe av. Selv om det stadig forskes på diabetes, og man mener man en dag vil kunne kurere sykdommen, tror jeg dette er langt frem i tid. Jeg tror ikke jeg får oppleve et liv uten diabetes og det har jeg for lengst forsont meg med. Jeg lever et godt liv selv om jeg har diabetes og gjør det beste ut av det.

Annonse

Likevel har jeg tatt meg selv i tenke hvordan det hadde vært å ha EN dag uten diabetes. Hvordan hadde det vært, hva ville jeg gjort? Jeg har kommet fram til seks ting.

Hvis jeg kunne hatt en dag uten diabetes ville jeg:

1. Tatt meg en skikkelig fest

Jeg har aldri vært noe særlig begeistret for verken festing eller alkohol. Jeg kan godt ta meg et glass vin eller to for kosens og hyggens skyld, eller en god øl, men det stopper som regel der. Kanskje er det bare sånn jeg er, men jeg tror også at diabetesen er en begrensende faktor her. Alkohol gjør det vanskelig å regulere blodsukkeret, og jeg er redd for å bli for påvirket til å kunne ta vare på meg selv og diabetesen min. Det har skjedd en gang før og var en veldig ubehagelig opplevelse.

Hadde jeg hatt en dag uten diabetes ville jeg rett og slett tatt meg en skikkelig fest uten å bekymre meg for blodsukkeret.

2. Sovet uforstyrret en hel natt

Ja, sovet – helt uten å sjekke blodsukkeret eller våkne av alarmer. Jeg skal ikke si at jeg våkner fra alarmer fra sensoren min hver natt, men det er ofte. Den piper om blodsukkeret er høyere eller lavere enn det jeg har angitt, og det er jo ofte. Våkner jeg i løpet av natten sjekker jeg også blodsukkeret og gjør kanskje en justering.

Annonse

LES OGSÅ: Akkurat nå skulle jeg ønske jeg ikke hadde diabetes

3. Teste ut nye rutiner med mat

Det at jeg har levd med diabetes i snart 20 år har utvilsomt gjort noe med mitt forhold til mat, og jeg har fått noen ganske hardt innarbeidede rutiner. Jeg tar ofte meg selv i å spise mer etter rutine enn etter sultfølelse. Helt motsatt av hva jeg ser anbefales nå for tiden. Det er mye snakk om fasting og det å droppe mellommåltider. Dette er noe jeg synes virker skummelt med tanke på min diabetes. Samtidig hadde det vært interessant å teste ut hadde jeg ikke hatt diabetes.

Jeg erfarer at det å spise til faste tider og regelmessig fungerer bra for meg. Hadde jeg hatt en dag uten diabetes hadde det vært interessant å spise mer på intuisjon, det er dessverre en evne jeg tror er litt ødelagt etter så mange år med diabetes.

LES OGSÅ: Med diabetesen forsvant den stabile søvnen

4. Spist når jeg selv ønsket det

Selv om jeg har mine rutiner med måltidsrytme, hender det seg at det går galt likevel. Jeg opplever titt og ofte å bomme med insulindosen (eller andre faktorer som kan spille inn) slik at jeg får føling. Hadde jeg hatt en dag uten diabetes hadde kanskje en av de beste tingene med det vært å slippe å spise når man akkurat har spist eller ikke har lyst på mat.

Emilie drømmer om en dag uten diabetes
Foto: Privat.

Jeg har mistet tellingen på hvor mange müslibarer jeg har spist i mitt liv for å behandle føling. Eller annen «følingsmat» for den saks skyld. Det hadde vært befriende å ikke MÅTTE spise om man ikke selv ønsker det.

5. Spist et måltid uten å tenke på karbohydrater

Hver gang jeg spiser et måltid må jeg ta hensyn til hvor mye insulin jeg skal sette. Det er mange faktorer som spiller inn for å ta denne avgjørelsen; mengde og type mat, hva skal jeg gjøre etterpå, hva er blodsukkeret.. også videre. Tenk å nyte et måltid uten å tenke over hvordan det vil påvirke blodsukkeret, eller hvor mye karbohydrater det inneholder.

LES OGSÅ: Kurs i å beregne karbohydrater

6. Vært noen bekymringer fattigere

Det er ikke til å stikke under stol at det å leve med en kronisk sykdom som diabetes kan føre med seg både ekstra tankekjør og dårlig samvittighet. Hadde jeg hatt en dag uten diabetes hadde jeg kanskje bekymret meg mindre for min egen helse og hvordan blodsukker og matinntak påvirker helsen min i det lange løp.

Helt til slutt. Jeg lever godt med min diabetes og har forsonet meg med at det er en følgesvenn jeg mest sannsynlig skal ha resten av livet. Det er derfor viktig for meg å spille på lag med diabetesen min og ikke la den styre meg mer enn den må. Jeg lever et godt liv med diabetes og er takknemlig for alle de hjelpemidlene og den kunnskapen vi har i dag. Likevel, det hadde vært veldig interessant å ha en dag uten diabetes, jeg kan nemlig ikke huske et liv uten.

Hva ville du ha gjort om du fikk en dag uten diabetes?

LES OGSÅ: Ny forskning: Kan diabetes type 1 kureres?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: