En hyllest til deg med diabetes!

En hyllest til deg med diabetes!

Magnus Aulstad
Jeg heter Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosatt. Jeg fikk diabetes type 1 som 16-åring, mens jeg bodde alene på hybel langt hjemmefra. Ved siden av å være lærerstudent er jeg lidenskapelig opptatt av trening og bruker mye tid på det!
Publisert første gang: 05.06.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Vi både elsker og hater vår egen sykdom. Vi er alle hverdagshelter i våre egne liv, og vi fortjener en hyllest.

Dette innlegget er et litt mer utradisjonelt innlegg fra min side. Et innlegg hvor jeg hverken har tips, råd eller erfaringer å komme med. Derimot er det tanker jeg har gjort meg rundt alle oss som kjemper en daglig kamp med diabetes som en “styggen på ryggen”.

Annonse

Vi som må kjenne diabetes på kroppen hver eneste dag, vet nemlig utmerket godt at det på ingen måte er noen lek å ha en slik sykdom. Det er ingen sykdom man bare har til gitte tidspunkter i løpet av døgnet, men en byrde som henger over oss 24/7. Vi kan ikke bare skru av for en periode fordi vi føler oss slitne av hele greia. Vi kan ikke bare tenke at “i dag skal bli en bra dag for blodsukkeret og diabetesen min”.

Ei heller kan vi forvente at en dag hvor vi skal gjøre noe spennende blir perfekt. På samme måte som en person uten diabetes. En dag hvor du har planlagt mange morsomme aktiviteter med venner og kjente kan brått bli ødelagt av et blodsukker som løper løpsk. Et blodsukker som bestemte seg for at dagen i dag ikke ble en dag hvor du skulle få leve et bekymringsfritt liv, til tross for at forholdene lå til rette for det.

Den kroniske byrden

Bekymringene kan være iboende i oss og opptre like kronisk som sykdommen i seg selv. Stadige bekymringer og tanker om hva blodsukker er, hvordan det blir om en time eller hva konsekvensen av de siste måneders langtidsblodsukker blir. Tanker om komplikasjoner, senskader og andre tilleggs sykdommer som kan opptre sammen med den vi allerede har. Er det rart vi blir utmattet til tider? Slitne av våre egne tanker?

For meg er det den største selvfølgelighet at vi trenger en pust i bakken i blant. At ting ikke går like fort i hverdagen for oss med diabetes, som for friske personer. Vi trenger ofte litt ekstra tid. Både til å tillate oss å bekymre oss, måle blodsukker eller sette insulin. Vi trenger tid til å hente oss inn, samle oss etter en føling eller bare tid til å tenke på neste måltid og insulindose. Vi har tross alt diabetes. Denne kroniske byrden.

Vi er mange som både elsker og hater det å ha diabetes på samme tid. Å elske å ha diabetes er paradoksalt, men oppe i alt det slitsomme har vi i det minste blitt vanvittig godt kjent med oss selv. Dèt kan være noe å sette pris på om man skal lete etter noen lyspunkt. Samtidig er det vel ingen som ville valgt en hverdag med sykdommen, enn en hverdag uten.

Annonse

LES OGSÅ: Diabetes-bursdag

«Det kunne vært verre»

Til tross for alle menneskene vi har møtt opp igjennom som svarer oss med at “det kunne vel vært verre”, når vi forteller at vi har diabetes. Det kunne sikkert vært verre. Men for oss som lever med dette døgnet rundt føles det ikke sånn. Det føles som om vi strekker oss til vårt ytterste hver dag, hvert sekund for å nå våre egne behandlingsmål. På den måten kunne det ikke vært verre. Det er slitsomt å strekke seg til sitt ytterste hver eneste dag.

Disse ordene går ut til deg som gjør ditt ytterste. Som prøver ditt beste. Som ikke har en perfekt regulert diabetes. Men som virkelig står opp hver eneste dag og gjør det beste ut av situasjonen. Du som måler blodsukker, setter insulin, prøver og feiler. Du som ryker på en føling i en uheldig situasjon, fyller på med karbohydrater og kjemper deg opp igjen. Du som vet at morgendagen kan bli helt lik, enda verre eller til og med mye enklere og bedre. Du er en helt!

LES OGSÅ: Diabetes og ensomhet

En hyllest til deg!

Du er en helt i ditt eget liv og for din egen sykdom. Tenk hvor ille det hadde gått med både deg, diabetesen din og din egen helse om du ikke hadde prøvd ditt beste. Du trenger å høre det. Du som er sliten, lei og utmattet av diabetesen din. Du som mestrer diabetesen din. Du er flink i det du gjør, og ingen regulerer diabetesen din bedre enn deg!

Dette er en hyllest til deg som strever deg gjennom hver eneste dag med denne kroniske sykdommen. En hyllest du fortjener. Du er en helt, og diabetesen din takker deg for det!

LES OGSÅ: Vær din egen lykkes smed

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: