Konsekvensene av en natt med høyt blodsukker

Konsekvensene av en natt med høyt blodsukker

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 22.05.22

Den siste tiden har det skjedd endringer i insulinbehovet mitt. Og det er særlig knyttet til netter med høyt blodsukker.

Diabetes er en sykdom som kan endre seg over tid. Mange opplever endringer i forbindelse med pubertet, overgangsalder, graviditet og kriser i livet. Selv fikk jeg diabetes da jeg var 30 år og sykdommen har vært ganske stabil hele veien. Men den siste tiden har jeg sett en endring i behovet for insulin, spesielt knyttet til netter med høyt blodsukker.

Annonse

Dyp søvn

Netter med høyt blodsukker er for meg ensbetydende med dyp søvn. Jeg sover veldig tungt når jeg ligger over 10 i blodsukker, og sover faktisk veldig godt. I perioder jeg sover dårlig, spekulerer jeg faktisk i høyt blodsukker og legger meg høyt for å få sove godt. Sikkert ikke helt innafor, men en gang imellom gjør jeg dette.

LES OGSÅ: Bedre søvn med høyt blodsukker

Høyt blodsukker

Problemet i det siste er at jeg blir veldig insulinresistent dagen etter en natt med høyt blodsukker. Jeg trenger nesten doble doser med insulin til måltidene. Normalt setter jeg en litt høyere dose, men må justere etter en times tid med ekstra insulin. Slik er det minst et døgn etter en natt med høyt blodsukker. Jeg må passe meg ekstra for hva jeg spiser og følge nøye med på blodsukkeret. Tidligere hadde ikke høyt blodsukker så store konsekvenser, men det har altså endret seg.

Mer forsiktig

Dette har også ført til at jeg er mer forsiktig både med aktivitet og mat dagene etter jeg har hatt høyt blodsukker. Og nå vet jeg hva jeg skal gjøre disse dagene, selv om jeg føler på en liten usikkerhet ved å sette så mye ekstra insulin enn det jeg pleier. Disse dagene legger jeg ikke opp et travelt løp med mange avtaler. For da er sjansen for veldig høyt eller veldig lavt, mye større.

Trening

Dagen etter en natt med høyt blodsukker, føles som en mini-hangover. Jeg føler meg litt tung og uopplagt. Derfor er disse dagene tyngre med tanke på trening. Jeg tar ofte roligere økter og lytter til kroppen. Det er ingen vits i å presse seg for hardt. Da blir jeg bare enda mer sliten og blodsukkeret protesterer. Heller ikke trening påvirker blodsukkeret i like stor grad på disse dagene. Normalt trenger jeg lite insulin i kroppen når jeg trener. Nok en gang er det viktig å lytte til kroppen, blodsukkeret og dagsformen. Litt trening og aktivitet får jeg uansett alltid til, for det har kroppen så uendelig godt av.

Annonse

LES OGSÅ: Derfor bør du prioritere kondisjonstrening

Endring

Jeg vet det vil komme flere endringer i hvordan blodsukkeret reagerer både på dagsform, mat, trening og sykdom. Det viktigste for meg er uansett å ha en god hverdag med diabetes og følge med på blodsukkeret og eventuelle endringer. Vi er heldige som har gode måter å kontrollere blodsukkeret på, med kontinuerlige blodsukkermålere som enkelt overvåker blodsukkeret til enhver tid. Det er mitt viktigste redskap i hverdagen med diabetes.

LES OGSÅ: Tips til et mer stabilt blodsukker

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: