Derfor burde du prioritere kondisjonstrening

Derfor burde du prioritere kondisjonstrening

Magnus Aulstad
Jeg heter Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosatt. Jeg fikk diabetes type 1 som 16-åring, mens jeg bodde alene på hybel langt hjemmefra. Ved siden av å være lærerstudent er jeg lidenskapelig opptatt av trening og bruker mye tid på det!
Publisert første gang: 15.05.22

Å trene kondisjonen gir svært gode helseeffekter! Magnus gir deg her råd til hvorfor du bør prioritere kondisjonstrening!

Å velge treningsform kan være en vanskelig jungel å bevege seg ut i. Noe som i verste fall kan gjøre at mange føler treningen blir så overveldende at de bare lar det hele være. Det finnes like mange måter å trene og bevege kroppen sin på, som det finnes mennesker som har meninger om hva man burde prioritere av aktivitet. Med andre ord finnes det ingen fasit. Det viktigste er at du stoler på deg selv, lytter til dine egne lyster og finner en form for trening som du trives med.

Annonse

Likevel er det lurt å lese om og høre på andres erfaringer. Slik at du står best mulig rustet til å ta egne valg i treningshverdagen. I dette innlegget vil jeg dele mine erfaringer rundt hvorfor kondisjonstrening er noe alle burde prioritere.

Trener hjertet

Dersom du finner inspirasjon til trening på Instagram eller et annet sosialt medie, vil du raskt oppdage at det ène innlegget er motstridende til det andre. Noen profiler vil hevde at all form for kondisjonstrening er bortkastet tid, mens andre hevder at styrketrening bare er for viderekommende innen trening.

Begge deler er selvsagt helt feil, og uansett om du velger det ène eller det andre så avhenger det meste av målet ditt med treningen. For de aller fleste er målet å opprettholde en funksjonell kropp og få god eller bedre helse. Da tyder det meste på at en kombinasjon mellom styrketrening og kondisjonstrening er det beste.

LES OGSÅ: Hvordan unngå føling under trening?

Få opp pulsen

Først og fremst kan kondisjonstrening defineres som den aktiviteten som får pulsen til å øke. Når pulsen øker, jobber hjertet hardere. Vi kan kort fortalt si at du trener hjertet og dets evne til å pumpe blod. Dette er svært viktig, fordi hjertet er kroppens viktigste muskel. Det i seg selv er en god nok grunn til at alle burde legge inn en eller annen form for kondisjonstrening i rutinen sin.

Annonse

Kondisjonstrening trenger imidlertid ikke være løping, gåing, sykling, svømming eller andre måter å bevege kroppen sin på som vi gjerne forbinder med økt puls. Dersom du overhode ikke er noen tilhenger av disse klassiske kondisjonsaktivitetene, er det heller ingen grunn til at du gjennomføre dem.

Med tanke på at det viktigste treningsprinsippet er at pulsen skal øke, vil du raskt oppdage at en styrkeøkt vil få blodpumpa til å jobbe skikkelig hardt. Den kan for eksempel gjennomføres som en sirkel med mange repetisjoner og litt lettere vekter. Dette kan med andre ord være en fullverdig kondisjonsøkt, så vel som en løpetur eller rask gåtur.

LES OGSÅ: Så viktig er daglig trening for helsen min

Gjøremål i hverdagen føles lettere

Etter at jeg la styrketreningen i andre rekke, og begynte å fokusere mer på kondisjonstrening, tok det ikke mange uker før jeg merket positive forskjeller. Når kondisjonen blir bedre, blir man mer utholdende i hverdagen. Da føles brått hverdagslige gjøremål veldig mye enklere. Dette er en følelse som er vanskelig å beskrive. Men som jeg har sett flere andre dele etter å ha økt mengden kondisjonstrening. I begynnelsen vil man nok føle seg mer sliten og trøtt, fordi nervesystemet ditt trenger tid til å vende seg til det nye regimet.

Dette er imidlertid en prosess som ikke tar så altfor lang tid. Så når du finner en rutine du klarer å opprettholde over tid, vil du raskt merke at det føles lettere å gå i trapper, luke ugress i hagen, gå ut med søpla, rydde klesvasken og så videre. Kort sagt vil bedre kondisjon gjøre at du føler på mer overskudd og energi i hverdagen. Trikset er bare å stå lenge nok i den slitsomme kneika du kan føle på i begynnelsen. Da vil du får oppleve disse positive effektene. Ved å kjenne på de gode følelsene vil du bygge mer motivasjon for å holde på over tid. Du vet at du gjør noe godt for kroppen og helsa di.

Bedre blodsukkerkontroll

Som en person med diabetes er det enda flere positive helsegevinster å hente på å prioritere kondisjonstrening. Denne treningsformen er gjerne mer intens enn klassisk styrketrening. Noe som i mitt tilfelle har ført til bedre kontroll over blodsukkeret. Det gjør meg rett og slett mer følsom for insulin. Og det blir langt enklere å holde blodsukkeret nede. Dette er effekter jeg ikke har merket like godt i perioden hvor jeg for det meste drev med styrketrening.

For øvrig er det viktig for meg å nevne at her responderer vi alle ulikt. Og selv om min diabetes er enklere å kontrollere ved å trene mye kondisjon er det ikke dermed sagt at det er slik for alle. Jeg har for eksempel lest mange artikler om folk som har veldig god erfaring med tung styrketrening for bedre blodsukkerkontroll. Som nevnt handler det om å finne ut hva du selv trives med og responderer best på.

Kondisjonstrening kan være et skummelt begrep for mange, da det forbindes med høy puls. Men det trenger ikke å være blodsmak i munnen for at du skal oppleve gode helseeffekter. Jeg ønsker å utfordre deg på å gi det et forsøk. Og å holde på lenge nok (2-4 uker) til at nervesystemet ditt tilpasser seg økningen i aktivitet og du får såpass god kondisjon at gjøremålene i hverdagen føles som en lek. Dersom du er forelder og ikke har lekt med barna dine på flere år fordi du har manglet overskudd, kan du plutselig oppleve at du er den med såpass mye energi at barna sliter med å henge med deg i leken! Håper du finner dette motiverende nok til å prøve.

LES OGSÅ: Er balansen din i orden?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: