Er balansen din i orden?

Er balansen din i orden?

Knut Lorentzen
Jeg heter Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor på Harestua med kona mi. Vi har to voksne barn, og to barnebarn. Jeg har diabetes type 2, og er opptatt av hvordan man kan leve best mulig med dette. Jeg interesserer meg også for hvordan man kan forebygge følgesykdommer av diabetes.
Publisert første gang: 15.05.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Balanse er veldig viktig. Det gjelder kanskje ikke alle med diabetes 2, men i flere år synes jeg å ha fått øynene opp for hvor viktig balansen er, og hvor skummelt det kan være hvis man ikke er oppmerksom på at man har dårlig balanse. 

Jeg har jo med god margin passert 70, og de siste årene har jeg kjent og tenkt mye på dette med dårlig balanse. Så viser det seg at veldig mange i min aldersgruppe sier at de har dårlig balanse, og faktisk er det ganske mange av disse som også har diabetes 2. En studie jeg nettopp leste, viser at det kan finnes en sammenheng mellom dårlig balanse og fall og diabetes.  

Annonse

LES OGSÅ: Min firbente «diabetesmedisin»

Visste ikke hvordan jeg kunne gjøre noe med balansen

Til å begynne med reagerte jeg ikke noe spesielt på at jeg kanskje måtte ta et støttesteg til siden. Eller at jeg plutselig måtte gripe tak i gelenderet når jeg gikk i trapper. Jeg erfarte etter hvert også at det ble vanskelig å bære noe med begge hender når jeg gikk i trapper. 

Men jeg så ikke helt at det gikk an å gjøre noe med det. Ikke før en fetter fortalte meg at han hadde gått på et nærliggende treningssenter et par års tid og trent balanse med en dyktig instruktør. Og han følte at dette virkelig hjalp over tid. Han hadde hatt de samme problemene som jeg har opplevd, og jeg kan se at han nå er kvitt balanseproblemene. 

LES OGSÅ: Gratis mosjon i heimen

Enkel og effektiv trening

Treningen er egentlig veldig enkel. Det går blant annet mye på å trene små muskler i føttene, og rygg, nakke, skuldre og mage. Helt greie øvelser uten bruk av noe annet enn matte og et par 2-3 kg manualer. 

Annonse

Og så er det litt sosialt, veldig dyktig og hyggelig instruktør, og en kopp kaffe før vi går hjem. 

Med utsikter til å få hjulpet meg ut av balanseproblemene er jeg innstilt på å fortsette med dette. Og så er jeg samtidig blitt motivert til å ta en time til med styrketrening når jeg likevel betaler for medlemsskapet.

Hvordan er balansen din? Kanskje finnes det et lignende tilbud med balansetrening der du bor?

LES OGSÅ: Trening med diabetes type 2

Kilde: Impact of Diabetic Complications on Balance and Falls: Contribution of the Vestibular System av Linda J.D Silva, James Lin, Hinrich Staecker, Susan L.Whitney og Patricia M. Kluding

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: